Radnice ale argumentuje, že nepronajmout pavilon A pro koncert kontroverzních hudebníků by bylo nedemokratické.

Opírá se také o názor soudního znalce, podle kterého plzeňská formace zákony neporušuje.

Pokud by se to ale při některém z předcházejících vystoupení stalo, je vedení výstaviště připraveno olomouckou část šňůry zrušit.

Skladba Mešita má na internetovém kanálu YouTube přes tři a půl milionu zhlédnutí.

O oblíbenosti kapely svědčí i druhé místo v loňském ročníku soutěže Český Slavík.

Texty jako „Pro Aláhovo slávu, uříznou ti hlavu / Mají jen o to snahu, zastavme šílenství!" však vzbuzují otázky nad tím, zda by měly znít v sále vlastněném městem, tedy pavilonu A výstaviště Flora.

Proti vystoupení vznikla petice

„Z koncertu přirozeně nadšeni nejsme. Jestliže je ale kapela legitimizována ve veřejném prostoru Slavíky a lecčím dalším, těžko s tím nakládat. Pokud vím, když se termín na Floře zařazoval, vyjednával se koncert čtyř kapel a nevědělo se, co bude jeho obsahem. Couvnout z toho by znamenalo velké finanční náklady," řekl prorektor pro vnější vztahy Univerzity Palackého Petr Bilík.

Více se však podle něj univerzita vystoupení věnovat nebude.

„Na radnici se ozval kolega z medicíny, je to jeho individuální akce. Každý si o tom na univerzitě může myslet své, ale vydávání stanoviska bychom nepovažovali za šťastné," sdělil prorektor.

Proti olomouckému koncertu kapely, kterou jen na sociální síti Facebook sleduje téměř padesát tisíc uživatelů, vznikla internetová petice.

Zatím ji podepsalo na osm set lidí. Mimo jiné se obávají, že fanoušci budou vyvolávat konflikty a poškozovat majetek.

Stanovisko znalce: Nejsou to extrémisti

Vedení města se koncertem zabývalo před dvěma týdny.

„Že má v Olomouci hrát kapela Ortel, jsem se dozvěděl předminulý pátek. Byl to dotaz učitele z univerzity, který vznášel obavu, co má říci zahraničním studentům. Jestli snad nemají vycházet ven," přiblížil náměstek Aleš Jakubec, který má výstaviště za radnici ve správě.

„Nejsem obhájcem této kapely, ale máme stanovisko soudního znalce, že není extremistická a paradoxně xenofobní by bylo, kdybychom jí nedovolili hrát. Chci zdůraznit, že je to akce, pro kterou Flora jen pronajímá prostory," dodal náměstek.

Původně byla moravská zastávka zamýšlená v Prostějově, po neshodách mezi producentem turné a vedoucím společenského domu ji ale pořadatel přesunul do Olomouce.

„Na Floře nám vyšli maximálně vstříc. Návštěvníky a lidi, kteří si už vstupenku koupili, jsme o přesunu informovali. Pouze dva lístky se nám vrátily, náhradní termín posluchačům nevyhovoval," řekl Prostějovskému deníku producent Libor Šíba.

Je na hraně, ale ne za ní

Náměstek Jakubec potvrdil, že výstaviště už uzavřelo s agenturou smlouvu a zrušení by znamenalo nahradit firmě náklady.

„Kapela je na hraně, ale úzkostlivě dbá, aby ji nepřekročila. Je to spíše otázka vkusu. Budeme sledovat, jak budou probíhat předchozí koncerty," doplnil Aleš Jakubec.

Turné kapel Ortel, Aleš Brichta Project, Nová růže a Big dog začíná v dubnu v Liberci.

Výstaviště Flora Olomouc si do kontraktu dalo podmínku, že pokud dojde na předcházejících části megaturné k porušení zákona, může olomouckou část odřeknout.

„Od pořadatele jsme si vyžádali záruky. Kromě vyjádření soudního znalce nám poslal návštěvní řád a také jsme si vyžádali smluví výhradu, že v případě, pokud by na některém z koncertů došlo k narušení právního řádu ať už v hudební produkci nebo bezpečnosti a veřejném pořádku, jsme oprávněni od smlouvy odstoupit bez jakýchkoli dalších náhrad a sankcí," uvedl mluvčí výstaviště Adam Fritscher.

Koller nebude, po Ortelovi nehraje

Pavilon otevřel po velké rekonstrukci před dvěma lety.

Od té doby hostil například kapelu Olympic nebo nedávno Vojtěcha Dyka, na kterého přišlo osm set lidí.

Do budoucna nicméně nelze počítat s vystoupením Davida Kollera. Jeho management oznámil, že na místa, kde hraje skupina Ortel, nepřijede.

Hlavní postavy megaturné Aleš Brichta a Tomáš Ortel v poslední době vystupují také mimo koncertní pódia.

Ortel podpořil například demonstraci na podporu prezidenta Zemana, Brichta se účastnil demonstrace odpůrců islámu.

Na debatu vznikající v souvislosti s megaturné a kapelou Ortel reagovali v pátek provozovatelé předprodejní sítě smsticket.cz, která vstupenky na turné nabízí.

Výtěžek z prodeje chce věnovat na dobročinné účely související s integrací uprchlíků. Další nasazení lístků na koncerty Ortelu už neumožní.