„Počty melanomů v posledních letech rostou a lidé by na to měli myslet, protože je prokázána jejich závislost na slunění. Světlé typy pleti by se neměly opalovat vůbec, a pokud ano, musejí ošetřit pokožku ochrannými přípravky s vysokým UV filtrem,“ upozornila primářka kožní kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci Renata Kučerová.

Lidé by podle ní měli před sluněním a delším pobytu na slunci, například i při práci na zahradě, sáhnout po opalovacím přípravku s vyšším ochranným faktorem, nejméně pětadvacítce, spíše padesátce. „Také je mylná představa, že ve vodě jsou lidé před paprsky chráněni. V hloubce jednoho metru proniká 95 procent UV záření,“ připomněla primářka.

Někteří rekreanti používají i několik druhů krémů. „Byla jsem na dovolené a mám s sebou vždy silnější a slabší krém. Části těla, které nejsou na slunce tolik zvyklé, mažu klidně i padesátkou,“ uvedla Anna Borová z Olomoucka.

Lidé by podle lékařů měli předejít hlavně tomu, aby se na slunci spálili. „Neměli by se vystavovat v poledních hodinách a kůži by měli přivykat postupně,“ radila primářka Kučerová. Právě opakované spálení, zejména v dětství, považují odborníci za hlavní rizikový faktor kožní rakoviny – melanomu.

Pokud mají rekreanti podezření na kožní nádor a jsou znepokojeni měnícím se tvarem znaménka na kůži, mohou navštívit melanomovou poradnu, která je ve fakultní nemocnici každé úterý od 10.30 do 12 hodin.

Zdravotníci radí

děti do 3 let zásadně před sluncem hlídáme, větší děti se mohou opalovat mimo polední hodiny (11.00 – 15.00) a vždy s pokrývkou hlavy a ochrannými krémy

pro tvorbu vitaminu D stačí denní 10 – 15minutový pobyt na slunci (mimo poledne)

užíváte-li jakýkoliv lék, nesluňte se vůbec

všímejte si změn na své kůži – měnící se mateřské znaménko je důvodem návštěvy lékaře