Jako první se český tým navíc zaměří i na následnou rehabilitaci zraněných. Ta je totiž pro obnovení funkce operovaných rukou či nohou klíčová.

Pomoc je součástí humanitárního programu MEDEVAC, který realizuje Ministerstvo vnitra České republiky ve spolupráci s ministerstvy zdravotnictví a zahraničích věcí.

„Věřím, že náš tým v Jordánsku odvede skvělou práci. Vybrali jsme do něj dva špičkové odborníky na úrazovou chirurgii končetin, dva výborné anesteziology a zkušenou fyzioterapeutku se specializací na rehabilitaci traumat ruky a pohybového aparátu. Jsem rád, že naši lidé na tuto náročnou misi kývli a jsem si jistý, že jen potvrdí dobré jméno, které česká medicína v zahraničí má," uvedl Roman Havlík, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc.

Zatím bezpečná oblast

Vedoucí lékařkou olomouckého týmu je Lenka Obare Pyszková, která je specialistkou v oboru anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Má za sebou zkušenosti i z jiných lékařských misí, v minulosti strávila například půl roku v africké Keni, kde pomáhala jako dobrovolník v jedné z tamních nemocnic.

„Obavy o svou bezpečnost samozřejmě všichni nějakou máme, avšak letíme do zatím bezpečné oblasti. Jordánsko patří na Blízkém východě mezi nejstabilnější země, v přepočtu na jednoho obyvatele mají asi nejvyšší počet vojáků a policistů na světě. V oblasti kolem hlavního města Ammánu, kam míříme, nejsou aktuálně hlášeny žádné nepokoje. Věřím, že vše proběhne bez problémů a v pořádku se vrátíme domů," říká pětatřicetiletá lékařka.

Olomoučtí specialisté budou působit v muslimské charitativní nemocnici, dva z pěti členů týmu ji na jaře vybrali jako vhodnou pro operace a péči, kterou budou pro syrské pacienty zajišťovat.

„Spolu s kolegou Petrem Špirochem jsme přímo v Ammánu obhlíželi dvě nemocnice. Jedna byla na opravdu vysoké úrovni, ale pronájem sálů by tam byl velmi drahý. Nakonec jsme tedy zvolili zařízení na úrovni české okresní nemocnice koncem dvacátého století, kde je vybavení plně dostačují pro typ výkonů, které budeme provádět," konstatuje Lenka Obare.

Operace i rehabilitace

V Jordánsku budou lékaři operovat civilní obyvatele sousední Sýrie, kde už čtyři roky zuří občanská válka.

„Jsou to pacienti, kteří ve válce utrpěli poranění rukou či nohou, ale tato zranění se jim bez odborné péče špatně zhojila. Naším cílem bude zlepšit hybnost a funkčnost postižených končetin," popisuje lékařka.

Většina českých týmů, které do oblasti v rámci mezinárodního programu vyjížděly, zůstávala jeden týden.

„My se ale chceme věnovat také následné péči a rehabilitaci. Musíme pacienty po operaci naučit končetiny procvičovat, aby se brzy nevrátily do předchozího stavu. Efekt operace a veškeré péče by tak přišel nazmar. Proto jsme do týmu vybrali i zkušenou fyzioterapeutku," vysvětluje Lenka Obare.