Třetí ročník projektu Česko zpívá koledy se uskuteční na Horním náměstí v Olomouci 11. prosince přesně v 18 hodin.

Ke společnému zpívání pěti nejznámějších koled v Olomouci se ve stejný moment přidají další desítky měst a obcí v celé ČR i za hranicemi.

Na Olomoucku se bude ve středu hromadně zpívat také na náměstí v Litovli a v Majetíně.

Jednoduchý, ale skvělý nápad

Na akci Česko zpívá koledy, během níž si na náměstí už potřetí společně zakoleduje početný zástup Olomoučanů, není dětský pěvecký sbor Music BoD žádným nováčkem.

Už v loňském roce předvedl sbor, že krásné hlasy jeho členů dokáží pomoci amatérským pěveckým výkonům přítomných redaktorů a dohromady to zní opravu pěkně.

Zahájit vánoční sezónu právě tímto způsobem je podle slov Jany Synkové pro sbor pěkný start.

„To, že můžeme zazpívat, považujeme za velkou čest. Je to opravdu unikátní projekt, který nabírá nevídaných rozměrů a přitom se zrodil z tak jednoduché a prosté myšlenky. V předvánočním shonu se na chvíli zastavit a společně si zazpívat nějakou pěknou koledu. Spojit zpěvem stejných koled celou naši republiku nám přijde jako naprosto skvělý nápad. Všichni se opravdu srdečně těšíme," prozradila sbormistryně.

I velký talent se však musí tříbit, a proto všech třiačtyřicet členů před vystoupení pilně trénuje.

„Cvičíme jednou týdně dvě hodiny a před koncertem míváme výjezdová třídenní pěvecká soustředění, kde kromě zpívání a nácviku nového repertoáru usilujeme také o tmelení kolektivu. Na atmosféře ve sboru a dobrých vztazích mezi dětmi nám hodně záleží," vysvětlila Jana Synková.

Pásli ovce Valaši

Na středeční koncert na Horním náměstí děti nové písně naštěstí nacvičovat nemusí. Zpívat budou totiž pět známých koled, mezi nimiž nemůže chybět Štědrej večer nastal, Pásli ovce Valaši či Nesem Vám noviny. K jejich nejoblíbenějším však patří trochu jiná píseň.

„Děti mají v oblibě spíše veselé a rychlé písničky, takže s největší vervou a chutí zpívají asi Vánoce, Vánoce přicházejí. Ta se zkrátka dvojici Jaromír Vomáčka a Zdeněk Borovec moc povedla," řekla Jana Synková.

A co čeká pěvecký sbor Music BoDo po vystoupení na akci Česko zpívá koledy?

„V plánu máme ještě tři výchovné koncerty pro děti z prvních tříd základních škol z Olomouce a okolí, Vánoční koncert v Redutě a v neděli 22.prosince ještě Vánoční charitativní koncert pro Nadační Fond Dětem. Zde vystoupí i Kamila Nývltová a Marian Vojtko a náš sbor zazpívá tři koledy. Výtěžek z koncertu bude věnován onkologicky nemocným dětem na Dětské klinice ve Fakultní nemocnici Olomouc," dodala k náročnému programu Jana Synková.