Běžci každého věku už od těch nejmenších si mohli vyzkoušet atmosféru pravého závodu a změřit své síly na dm rodinném běhu v 17 hodin. Na start na Horním náměstí se postavilo tři a půl tisíce závodníků, které čekala tříkilometrová trasa centrem Olomouce.

Samotný půlmaraton, běh na 21 kilometrů, odstartoval ze stejného místa v 19 hodin. V horkém letním počasí tak museli závodníci zdolat trasu přes Černovír, Lazce, Hejčín a Smetanovy sady zpět do centra. Podél celé trasy povzbuzovaly tisíce diváků.

„Celý závod měl díky nim úžasnou atmosféru," zhodnotil závodník Petr Zahradníček.

K dispozici jim byly také občerstvovací a zdravotnické stanice a pro povzbuzení hrála na třinácti místech živá hudba.

Olomoucký závod si dvaadvacetiletý Petr Zahradníček z Pardubic tak oblíbil, že si ho za poslední čtyři roky nenechal ujít ani jednou.
Půlmaraton v Olomouci? Zážitek, který si musíte zopakovat, říká mladý běžec
Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

Záchranáři ošetřili přes padesát běžců

V průběhu dne museli zdravotníci záchranné služby pomoci celkem 53 lidem, z toho pět převezli do nemocnice na urgentní příjem. „Šlo o osoby po kolapsu nebo různá zranění jako odřeniny či řezná poranění," řekl mluvčí olomouckých záchranářů Zdeněk Hošák.

Ve srovnání s loňským rokem se ale počet závodníků, kteří potřebovali zdravotnickou pomoc, snížil o víc než polovinu. Právě na základě loňské zkušenosti, kdy museli záchranáři kvůli extrémně horkému počasí ošetřit skoro 120 osob, letos výrazně posílili posádky rychlé zdravotnické pomoci na trati i ve stanu u startu a cíle.

„Novinkou byla i mobilní pětice lékařů společnosti AGEL, která se na koloběžkách pohybovala na trati závodu," doplnil Hošák.

Záchranáři pomáhají běžcům na olomouckém půlmaratonu 2017
Záchranka ošetřila na půlmaratonu přes 50 lidí, pět skončilo na urgentu
Olomoucký půlmaraton 2017 - vítěz Keňan Kiptis
Olomoucký půlmaraton: hodinová hranice odolala

Doprava bez větších komplikací

Uzavírky na silnicích po celé trati závodu přibližně od 16 do 22:30 hodin změnily běžný provoz v Olomouci. Na celé trase platil také zákaz zastavení.

„Opatření měla především zajistit bezpečnost závodníků na trati a také bezpečnost a plynulost silničního provozu," sdělila policejní mluvčí Irena Urbánková.

Výrazné komplikace podle ní v průběhu závodu policisté nezaznamenali.

„Řešil se jeden přestupek nerespektování zákazu vjezdu, kdy řidič najel do trati závodu, a také bylo odtaženo jedno vozidlo jako překážka silničního provozu," dodala Urbánková.

Na dodržování bezpečnostních opatření během půlmaratonu dohlíželo přes třicet policistů a více než dvacet strážníků Městské policie. Na trati byl také velký počet dobrovolníků, kteří pomáhali s organizací.