I přes různé názory nicméně všichni mluví o tom, že je třeba sestavit silný tým a pustit se do vyjednávání o vládě.

Jiří Rozbořil, hejtman, předseda okresního výkonného výboru a člen předsednictva ČSSD s hlasem rozhodujícím, podpořil po volbách Michala Haška.

Jako jeden z 33 členů předsednictva hlasoval pro vyloučení Bohuslava Sobotky z vyjednávacího týmu o nové vládě.

Byl jsem u prezidenta, no a co?

Bohuslav Sobotka a Michal HašekPo posledních událostech to nevidí tak jednoznačně.

„Stojím si za svým názorem. Byl jsem mezi těmi dvaceti, kteří vyzvali pana předsedu, aby vyvodil důsledky ze špatného volebního výsledku. Po vývoji událostí nejsem ani na druhé straně, protože lhát se nemá. Pan místopředseda mohl na předsednictvu říci: Ano, byl jsem u prezidenta, no a co?" sdělil Rozbořil, že přítomní se od Michala Haška nedozvěděli pravdu.

Favoritem na předsedu strany tak pro něj není ani Hašek, ani Sobotka.

Na čtvrtek svolal hejtman Klub seniorů ČSSD, v pátek se schází krajský výkonný výbor.

„Co bude na ústředním výboru těžko předjímat, každopádně by mělo vzniknout jasné finále, že ČSSD jde dál a bude se snažit svůj volební program prosazovat na vládní úrovni," pokračoval Rozbořil.

Co se týče výkonného výboru kraje, ten má jasno.

„Budeme chtít přispět k rychlé stabilizaci na ústředním výkonném výboru 10. listopadu. Jednoznačně podpoříme stávajícího předsedu pana Sobotku. Dostane od nás mandát k vyjednávání o vládě a na mimořádném sjezdu by se pak mělo řešit vedení komplexně, takto to dále jít nemůže," uvedl předseda KVV ČSSD Olomouckého kraje a olomoucký poslanec strany Jiří Zemánek.

Mé osobní názory se posouvají

Předtím se spíše přikláněl na stranu Michala Haška.

„Moje osobní názory se posouvají, vzhledem k novým informacím to ani jinak nejde. Nejdůležitější je ČSSD sjednotit a není zbytí, Bohuslav Sobotka je předseda. Je to tvář, která šla do voleb a občan i ČSSD se s ní ztotožnili," doplnil.

S kým pokračovat ve funkci předsedy po volebních vyjednáváních, rozhodne strana později. „Je to otázka dalších měsíců," nastínil Zemánek.

Má za to, že po relativně vítězných volbách jsou hlasy voličů socdem zpochybněné a je co napravovat. Nejde však o krizi v ČSSD.

„Jen se to přenáší. Je to personální krize dvou lidí, kteří nedodrželi dohody z volebního sjezdu. Pánové přestřelili, ambice byly příliš velké. Nevidím rozdíl mezi sobotkovcem a haškovcem, každý z nás je sociální demokrat a ať mi v řízení více vyhovuje ten či onen, neznamená to, že budu rozdělovat sociální demokracii," řekl krajský předseda.