VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Olomoucký Garden Food Festival přilákal 12 tisíc lidí

Stánky plné skvělého jídla, pití a nejrůznějších specialit zaplnily o víkendu Smetanovy sady. Na třetím ročníku olomouckého Garden Food Festivalu se během soboty i neděle představilo přes šedesát restaurací, cukráren, vinařů, pivovarů i prodejců prémiových destilátů a k tomu přes třicet regionálních výrobců a farmářů.

13.5.2017
SDÍLEJ:

Olomoucký Garden Food Festival servíruje burgery, ústřice i cvrčky.Foto: Deník / Burešová Barbora

Návštěvníkům nabídl festival spoustu netradičních gastronomických zážitků.

Ochutnat mohli třeba klokaní burger s mangovou salsou, steak naložený v chilli espresu, ústřice, šnečí paštiku nebo sushi.

„Je tady toho tolik, až je škoda, že nemůžeme ochutnat všechno," řekl návštěvník Milan Kolář. „Zatím jsme měli burger, a ten byl vynikající," dodal.

Kdo měl chuť na něco sladkého, mohl vyzkoušet třeba křehké makronky, ovocné sorbety, nanuky v čokoládě nebo domácí čokoládové pralinky.

Odvážnější mohli otestovat něco ze stánku Brouk na talíři. Pod názvem karamelky jako od babičky se skrývala sarančata v karamelu, podávali se i cvrčky podle Magdaleny Dobromily Rettigové.

„Ti se dělají na česneku. V původním receptu jsou sice chrousti, ale cvrčci jsou mnohem lepší, chrousti jsou totiž dost tvrdí," vysvětlil kuchař Pavel Brückner.

Pohlreich: Skvělé jako vždycky

Po celou dobu se odehrával i bohatý program na pódiu. Vařili se nejrůznější speciality a vystoupili zajímavé osobnosti gastronomického světa.

V sobotu mohli návštěvníci vidět Michelinské menu Radka Kašpárkadozvědět, cukrářské umění Ivety Fabešové, asijskou kuchyni v podání foodblogerky Kamila Rundusová nebo vystoupení obhájce titulu Zlatý kuchař Jana Punčocháře.

Tváří letošního festivalu byl šéfkuchař a majitel restaurací Zdeněk Pohlreich, který se v neděli na pódiu ukázal hned třikrát.

„Letošní Garden Food je skvělý jako vždycky. Na festivaly jezdím rád, protože je to živá akce, je to něco trochu jiného. A myslím si, že když se lidi, kteří vaří profesionálně, přijdou předvést před publikem, které normálně nevidí, tak je to dobré pro obě strany," řekl "šéf" Pohlreich. Návštěvníkům uvařil třeba chobotnice s černými olivami nebo tatarák z olomouckých tvarůžků.

V neděli vystoupila také herečka Markéta Hrubešová, která s olomouckým šéfkuchařem Jaroslavem Klárem připravovala jahodové risotto s proseccem.

Vyhrál Lobster před Grill Pubem Pod Lipami

V tradiční anketě o nejlepší restauraci zvítězila stejně jako v loni olomoucká restaurace Lobster s šéfkuchařem Jaroslavem Klárem.

„Jsme moc rádi, že návštěvníci jsou s námi spokojení a budeme se těšit na jejich návštěvu u nás v restauraci," řekl manažer restaurace Daniel Schiner. Stříbrnou pozici zajistili hlasující nováčkovi festivalu Grill Pubu Pod Lipami z Olomouce, kterou vede teprve šestadvacetiletý kuchař Zdeněk Svoboda. Na třetím místě skončila restaurace Fishi Sushi.

Během celého víkendu na Garden Food Festival podle prvních odhadů zavítalo skoro dvanáct tisíc návštěvníků.

„Návštěvnost byla podle prvního odhadu zhruba stejná jako v loňském roce, ale jsme s ní velmi spokojení. V sobotu totiž areál postihla bouřka a přeháňky, což se samozřejmě na počtu příchozích odrazilo. Zato neděle byla z hlediska počasí a taky zájmu podle našich očekávání," zhodnotil za pořadatele Pavel Vysloužil.

Barbora Burešová

Autor: Redakce

13.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kristýna Plíšková

Kristýna Plíšková měla v Olomouci namále, Muchové utekla ze tří mečbol

Šestnáct dní byl uvězněn v liščí noře borderteriér Bart. Do skal na Semilsku mu vyrazil na pomoc i jeho zvířecí druh, speciálně vycvičený pes z Olomouce
9

Bartovi, který se po 16 dnech osvobodil z nory, pomáhal i pes-expert z Olomouce

Turista se těžce zranil po pádu v údolí Bílé Opavy

Těžká zranění si ve čtvrtek 20. července před polednem přivodil pádem v údolí Bílé Opavy čtyřicetiletý turista, následovala velmi náročná záchrana z nepřístupného terénu.

Segway: důležité je být v klidu a jen přenášet váhu

Ukázkové jízdy na dvoukolovém vozítku jsem se obávala. Dokola jsem se uklidňovala, že z toho určitě nespadnu. V půjčovně v centru Olomouce mají elektrických dvoukolových vozítek nebo osobních transportérů, jak se segwayi říká, několik. Jeden typ je do terénu a druhý ryze silniční.

Olomoucký kraj čeká víkend plný bouřek

Tropické teploty a slunečnou oblohu vystřídá déšť a bouřky, které se přes Olomoucký kraj přeženou hlavně v noci za čtvrtka na pátek. „Přes noc očekáváme oblačno až zataženo, postupně na většině území přeháňky nebo déšť.

U Křelova shořela pšenice za půl milionu

Požár pšeničného pole na patnácti hektarech způsobil ve středu v Křelově-Břuchotíně na Olomoucku škodu za půl milionu korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení