Důvodem je kontrola střešní římsy, která podle odborníků není zcela bezpečná.

Město přezkoumávání provádí z preventivních důvodů a jako důsledek po pádu atiky ze soukromé polikliniky na ulici Legionářská, ke kterému došlo před více než třemi týdny.

„Vypadá to, že se něco děje a že asi s radnicí nebude všechno v pořádku. Opáskovaná radnice jako z akčního filmu, to se jen tak někde nevidí," řekl Stanislav Veselý, kterého Olomoucký deník potkal u podloubí radnice.

„Nejdříve jsem si myslela, že to je kvůli sundávání truhlíků s muškáty, tak jsem se uklidnila, ale prý to tak není. To je radnice v tak strašném stavu?" položila si otázku mladá Olomoučanka na náměstí.

Podle sdělení z olomouckého magistrátu se na objektu objevilo několik závad.

„Stavební odborníci a statici v tuto chvíli vyhodnocují možné způsoby odstranění případného rizika i způsoby zásahů do římsy v kombinaci s dlouhodobě připravovanou investicí města na výměnu střešní krytiny," uvedla Radka Štědrá, mluvčí olomoucké radnice.

Statické kontroly nařídilo vedení města u všech objektů, v nichž sídlí příspěvkové organizace a akciové společnosti, kterým je svěřeno hospodaření s městským majetkem v městské památkové rezervaci. Před více než třemi týdny se utrhla masa zdiva z polikliniky na náměstí Hrdinů. Téměř přesně před rokem zemřela pod sutí spadlé atiky z domu na ulici 8. května osmapadesátiletá žena.