Známý prostor pod Dómským návrším s hospodou Hoblina se rozhodlo město vysoutěžit poté, co současný nájemce požádal o prodloužení nájemní smlouvy.

Zároveň tak opustilo myšlenku velkolepé přestavby místa připravované jako projekt Olomoucký hrad.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi cennou lokalitu s velkým potenciálem, je snahou radních dát prostor k představení projektů na oživení areálu letního kina co nejširšímu spektru možných zájemců," řekl majetkoprávní náměstek primátora Filip Žáček (ČSSD).

Letní kino je v zanedbaném stavu a promítat v něm téměř nejde, pozor si musí budoucí provozovatel dát na dodržování nočního klidu.

Minimální nájem je proto stanoven nízko, na pětačtyřicet tisíc korun ročně.

Větší váhu má nápad, než cena

„Jsme přesvědčeni, že jediným hodnotícím kritériem nemůže být pouze cena, proto jsme schválili netradiční model soutěže, který umožní významně zohlednit rovněž kvalitu předloženého záměru," dodal náměstek.

Při hodnocení bude mít nabídnuté nájemné hodnotu třiceti procent.

Popis podnikatelského záměru na využití kulturního areálu a ekonomický výhled bude mít váhu čtyřiceti procent, harmonogram přípravy, realizace a zprovoznění areálu rozhodne z dvaceti procent a reference, tedy zkušenosti s podobnými projekty, budou tvořit deset procent.

Vybraný uchazeč se mimo placení nájmu musí zavázat předložit městu do stanovených termínů návrh rekonstrukce areálu, stejně tak územní rozhodnutí a nakonec rekonstrukci zahájit a nechat zkolaudovat.

Pokud s přestavbou nezačne, může dostat výpověď.

Kulturní program i zeleň

Nutné je také odstartovat kulturní program.

Ten sice střídající se provozovatelé v různých podobách nabízeli, kvůli možné rekonstrukci letního kina ale do zázemí příliš neinvestovali.

Radnice upozorňuje, že předložené nabídky musí být v souladu s plánovacími dokumenty pro lokalitu.

„Hlavním cílem těchto kroků je další oživení dané části města se zachováním letního amfiteátru včetně parkové zeleně," upřesnil náměstek Žáček.

Nabídky magistrát přijímá do 15. února.