Zoo Olomouc je v Česku i na sousedním Slovensku jedinou, kde se daří odchovávat potomky tohoto pozoruhodného druhu patřícího do starobylé skupiny chudozubých.

„Nový přírůstek potěšil ošetřovatelku v úterý, když přišla do práce. Ve skupině mravenečníků čtyřprstých je to v pořadí osmý potomek," pochlubila se vzácným odchovancem mluvčí zoo Karla Břečková.

„Stále si udržujeme jedinečnost ve schopnosti úspěšně odchovávat potomky těchto jihoamerických zvířat, žádné jiné zahradě v České a Slovenské republice se to zatím nepovedlo," doplnila.

Tara se o své v pořadí čtvrté mládě stará podle ošetřovatelky opět vzorně.

„My se snažíme jí k tomu poskytnout maximum potřebného klidu. Otec Chaco, kterému potomek jakoby z oka vypadl, zatím dělá společnost loňskému Tařinému synovi ve vedlejší ubikaci," popisovala život v rodině mravenečníků po narození přírůstku.

V Jihoamerickém pavilonu mohou návštěvníci spatřit také mravenečníka velkého a dalšího zástupce skupiny chudozubých, lenochoda. Savce z tohoto starobylého řádu, kam patří ještě pásovci, spojuje například pomalý metabolizmus, vynikající čich a malý mozek. Jejich předci patřili mezi giganty, kteří společně s mamuty ovládali Zemi v „době ledové".