Africký pavilon nazvaný Kalahari plánuje zoologická zahrada otevřít v dubnu za dva roky.

Nový domov pro surikaty, damany, hrabáče kapské či medojedy má vyrůst nedaleko nástupního místa safari vláčku a rybníčku, který dostane přitažlivější podobu.

Vznikne na něm ostrůvek s expozicí lemurů, vodní plochu budou obývat pelikáni a na pevnině přibude výběh pro africká prasata – štětkouny.

Štětkoun africký v olomoucké zoo

Štětkoun africký v olomoucké zoo. Autor: Milan Kořínek

Začnou v létě

Lákadlem budou zvířata, která na Svatém Kopečku dosud bylo možné spatřit jen omezeně nebo vůbec.

„V současné době zoo chová surikaty, které jsou pro návštěvníky velmi atraktivní, ale pouze v malé a nevhodné expozici," sdělil ředitel zoo Radomír Habáň.

Olomoucká zoo sice nyní chová také damany kapské, zatím ale jen v zázemí. Lidé si je tedy prohlédnout nemohou.

Hrabáč kapský a medojed kapský jsou pak druhy, které v Olomouci ještě nebyly. V Evropě je mají jen v několika zahradách.

Spolu s oblíbenými druhy jako jsou surikaty a novými zvířaty se v pavilonu objeví i několik dalších malých terarijních expozic a insektárií.

Základy Kalahari začnou růst příští rok v červenci.

Hrabáč kapský

Hrabáč kapský. Autor: DENÍK/Vít Šimánek

Velký výběh byl moc drahý

Město tak africkým pavilonem navázat na tematicky podobnou stavbu, kterou ale pro vysoké náklady nakonec z rozpočtu stáhlo.

„V minulé radě jsme se snažili umožnit vznik velkého afrického pavilonu pro hrošíky liberijské. Částka se však kvůli technologii na čištění vzduchu a vody dostala ke čtyřiceti milionům korun, proto jsme projekt zastavili. Teď ho spolu se zoo nahrazujeme menším projektem s náklady mezi 7 až 8 miliony," řekl náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec (TOP 09).

Z městské pokladny půjde zhruba pět milionů korun.

Zoo v posledních letech otevřela několik novinek jako třeba dvě části safari, obnovený výběh makaků či pavilon levhartů mandžuských.