Uzávěra by stavbě 75 metrů vysokého domu v blízkosti centra Olomouce zabránila do doby, než na pozemcích budou znovu platit výšková omezení.

Kritici, podle kterých věž poškodí panorama města, viní radnici z klientelismu. Podali proto podnět Památkové inspekci, aby prověřila dodržování zákona o památkové péči.

Radnice začala přijetí stavební uzávěry připravovat loni v listopadu. Investor Office Park Šantovka k tomu podal devět námitek.

Magistrát je zpracoval, členům městské rady se ale výsledek zdál nedokonalý a pracovníkům odboru koncepce a rozvoje vypořádání námitek vrátili.

Radní se obávají, že případnou slabou argumentaci by mohl investor využít k žalobě.

Magistrát se teď nejspíš obrátí na krajský úřad.

„Námitky jsme vypořádali, nechali jsme je právně posoudit, zda je to v pořádku. Právní názor byl, že ano. Nicméně konečné rozhodnutí je na radě města a ta se s tím neztotožnila," řekl vedoucí odboru koncepce a rozvoje Marek Černý.

Soud rozhoduje o vině primátora

Na hlasování týkající se opatření obecné povahy o stavební uzávěře tedy v úterý nedošlo.

Představitelé města mají zato, že podmínka obecnosti rozhodnutí je v rozporu s omezením konkrétní stavby.

Jako problém radnice vidí i to, že ochrana panoramatu by šla proti soukromému právu na podnikání.

„Špatné vypořádání námitek by mohlo mít důsledky. Nevím jaké, nicméně soudy rozhodují i o vině primátora či příslušného náměstka. Neschovávali jsme se ale," odmítl primátor Antonín Staněk (ČSSD), že by šlo o nedostatek odvahy.

Bránit se všemi prostředky

Investor se k přípravám stavby nechce dlouhodobě vyjadřovat. Městu ale pohrozil soudem.

„Pokud by mělo docházet k poškozování práv investora, bude se bránit všemi dostupnými prostředky," uvedl mluvčí projektu Šantovka Juraj Aláč.

Odpůrci stavby radnici vytýkají, že přípravy stavební uzávěry trvají devět měsíců.

„Kloníme se k tomu, že se jedná o výsledek silného tlaku investora na konkrétní politiky. Jde o klientelismus, který v Olomouci panuje," řekl člen iniciativy Občané proti Šantovka Tower a opoziční zastupitel Tomáš Pejpek (hnutí ProOlomouc).

Silueta města se tvořila 500 let

Iniciativa radnici také vyčítá nedostatečnou ochranu města.

„Ochrana se vztahuje i na jedinečnou siluetu, která se tvořila nejméně pět set let. Chrání ji proto zákon o památkové péči. Když ji Šantovka Tower naruší, poruší zákon. Je absurdní, že dobrovolná občanská sdružení musejí hlídat úředníky a radnici, aby neudělali městu něco špatného," sdělil další člen iniciativy Rostislav Švácha k nedávnému podnětu Památkové inspekci ministerstva kultury.

Na resort se obrátilo sdružení Za krásnou Olomouc a Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR.

Vadí jim například opakovaná souhlasná stanoviska památkářů magistrátu.

Po ministerstvu chtějí, aby se zabývalo i přístupem krajského úřadu, kde po dubnové reorganizaci záležitosti památkové péče přešly pod oddělení stavebního řádu.

Nemůže stavět i bez uzávěry

Podle odpůrců záměru Šantovka Tower jde o snahu oslabit památkovou ochranu ve městě.

Olomoucký primátor nicméně uvedl, že investor zatím nemůže začít stavět i bez stavební uzávěry.

Brání mu v tom technická věc známá jako odstupové vzdálenosti budov, pro které musí získat výjimky.

Občané proti Šantovka Tower ale tvrdí, že jejich schválení může přijít v dohledné době a pak bude možné postavit v místě budovu jakkoli vysokou.

Výšková omezení, která dával územní plán, totiž loni zrušil krajský soud. Radnice měla limity lépe zdůvodnit a plánovací dokument upravit.

Přidělený termín do konce minulého roku byl však pro město příliš krátký a na pozemcích pro dvaadvacetipatrovou budovu tak přestala od Nového roku omezení výšky platit.

Jako Kocourkov

Olomouc se ještě předtím kvůli krátké lhůtě obrátila na Nejvyšší správní soud, ten městu doporučil využít stavební uzávěry.

„Domnívám se však, že soud nestudoval celý proces, zda to použitelné je nebo ne," připomněl primátor názor, že stavební uzávěra může radnici přinést problémy.

Změněná verze územního plánu se dosud na jednání zastupitelstva nedostala. Stát by se tak mohlo podle odhadů buď letos nebo začátkem příštího roku.

Záležet bude na jednáních s ministerstvem kultury, které kvůli ochraně panoramatu města trvá na přísných výškových limitech, konkrétně 23 metrech.

„Čekáme na jeho stanovisko. Zatím nebylo schopné nám ho dodat. Připadá mi to jako Kocourkov," podotkl Staněk.

Má olomoucká rezervace ochranné pásmo? Při diskuzi o vyhlášení stavební uzávěry v části areálu bývalé továrny MILO v Olomouci hledali olomoučtí radní oporu v památkové ochraně. Zabývali se námitkami, které k přípravám omezení podal investor výškové budovy Šantovka Tower.

„Neměli jsme žádný pevný bod, kterým bychom se přitom mohli orientovat," řekl primátor Antonín Staněk (ČSSD). „Chtěli jsme použít kritérium ochranného pásma městské památkové rezervace. Zjistili jsme ale, že v Olomouci neexistuje," dodal.

Odpůrci stavby spolu s Národním památkovým ústavem tvrdí opak. Upozornili navíc, že podle názoru Nejvyššího správního soudu není ochranné pásmo MPR pro vyhlášení stavební uzávěry podstatné.

„V kauze Šantovka Tower je podle soudu důležitá existence městské památkové rezervace a to co je potřeba pro její ochranu," sdělil člen iniciativy Občané proti Šantovka Tower a opoziční zastupitel (ProOlomouc) Tomáš Pejpek. (oz)