Nicméně doufají, že by tento krok mohl znamenat investice do budov a tedy příjemnější bydlení.

Nájemníci bytů v osmipodlažních stavbách na adrese Černá cesta 31 a 33 teď zažívají nejistotu. Přemítají, jak prodej dopadne.

„Lidé to odkoupit nechtěli, nejsou peníze. Za byt by museli dát necelý milion. Navíc nikdo nepůjčí, třeba my jsme oba v důchodu. Nevím, co s námi bude, je mi to líto," řekla Marie Marková.

Nájem? 11,5 tisíce 

Kdo budovy koupí, bude podle ní muset vynaložit hodně peněz na opravy.

„Ve sklepech jsou ještě vidět následky povodní, smrdí to tam. V některých bytech ani není zavedený plyn. Potřebuje to velký zásah, akorát se vyměnila okna. Do bytu jsme vložili půl milionu a není to naše. S domem se nic neudělalo. Jsou to hodně staré paneláky po Rusech," dodala obyvatelka.

Městu měsíčně platí jedenáct a půl tisíce korun.

Teď asi bude nájem dávat někomu jinému. Tedy pokud se radnici podaří paneláky prodat. Dohromady je nabízela za přibližně šedesát milionů korun. Minimální kupní cena čísla 31 je téměř jednatřicet milionů, druhý dům stojí o milion a půl méně.

Nabídky přišly, ale nízké. „Jsou, ale nereflektují požadavky, které jsme stanovili," sdělil olomoucký primátor Martin Major.

Cesta Avionu asi nevyjde

Město by podle něj nejraději byty prodalo současným obyvatelům, to se však nezdařilo.

„Absolvoval jsem na počátku celého procesu jednání s nájemníky, kteří se snažili odkoupit tuto nemovitost, ale nemám zprávy, že by se to posunulo. Bylo by třeba založit právnickou osobu, která by od města nemovitost odkoupila," odkázal na prodávaný bytový dům Avion v ulici Politických vězňů, kde se touto cestou lidé vydali.

Proč chtějí radní počet nájemních domů ve společnosti Správa nemovitostí Olomouc město snížit?

„Město je vlastníkem poměrně velkého počtu bytů, tak se snažíme nějakého nemovitého majetku zbavit. Myslím, že samosprávy nejsou určeny k tomu, aby vlastnily tisíce a tisíce bytů. Samozřejmě že si budeme držet určité portfolio bytů pro sociálně potřebné, ale město by nemělo být hlavním pronajímatelem bytů v Olomouci, to není jeho úlohou," uvedl primátor.