Ten je nejčastější příčinou úmrtí dětí do jednoho roku věku.

V úterý dostala nemocnice dvacet čtyři těchto „hlídačů", které jí předali zástupci Nadace Křižovatka a firem z regionu.

„Monitory používáme na celém našem oddělení. Rodiče se u nás často inspirují a monitor si pořídí domů, což je velmi důležité, protože syndromem jsou nejvíce ohroženy právě děti mezi čtvrtým a šestým měsícem života," uvedl Lumír Kantor, primář novorozeneckého oddělení s tím, že ve spolupráci s nadací nemocnice nabízí matkám také zapůjčení monitoru domů.

Zařízení je tvořeno senzorovou deskou, která se vkládá pod matraci dětské postýlky. Ta je napojena na kontrolní jednotku, která zvukově i opticky signalizuje, pokud se dechová akce dítěte zastaví na více než dvacet sekund nebo pokud frekvence dechu klesne pod deset nádechů za minutu.

Syndrom podle odborníků postihuje i děti zdánlivě zcela zdravé.

„Ročně jsou to jen v České republice desítky případů. Přitom příčiny jeho vzniku nejsou jasné a neexistuje tedy ani spolehlivý způsob, jak předem určit ohrožené děti. Důležitá je tedy prevence," informoval primář.

Monitory dechu používané ve FNOL mají životnost dva roky, potom je s ohledem na spolehlivost jejich fungování nutná obměna.

Nadace Křižovatka se věnuje pomoci dětem ohroženým syndromem už takřka 20 let. Za tuto dobu ve spolupráci se sponzory nakoupila přes pět tisíc monitorů dechu, kterými pomohla vybavit nemocnice ve všech regionech České republiky.

Olomouckému novorozeneckému oddělení už nadace věnovala bezmála 200 monitorů.