Vedení města odhaduje, že zastupitelé budou o úpravě hlasovat nejdříve v polovině příštího roku.

Památková rada, poradní orgán ředitele NPÚ, ve svém prohlášení z minulého týdne uvedla, že další výšková stavba v blízkosti městské památkové rezervace poškodí historické dominanty Olomouce.

Šantovka Tower je podle rady neslučitelná s vysokou kulturní hodnotou centra města.

Památkáři proto vyzvali Olomouc k urychlené změně územního plánu v lokalitě Šantovka.

Soud zde loni zrušil výškové limity a investorovi vznikl prostor k pokračování v přípravách.

„Realizace Šantovka Tower spojená se závažným poškozením siluety druhé nejcennější památkové rezervace v České republice se může stát mezinárodní ostudou české památkové péče i města Olomouce," sdělil za NPÚ mluvčí olomouckého pracoviště Vlastimil Staněk.

Moderní věž by se svými 78 metry byla nevratným krokem, upozorňuje Národní památkový ústav.

„Znamenala by prolomení určité zdůvodněné bariéry a stala se precedentem pro 'manhatanizaci' města, které je při své terénní konfiguraci mimořádně citlivé na výšku staveb," doplnil Staněk.

Apelu se podivují

Představitelé města se apelu podivují.

„NPÚ, potažmo ministerstvo kultury, jsou ti, kdo změnu zásadním způsobem brzdili. Půl roku nebyli schopni nám dodat dostatečné odůvodnění, proč trvají na nižších výškách, než stanovili architekti, kteří změnu územního plánu zpracovávali," připomněl náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec (TOP 09).

Architekti navrhli v okolí Šantovka Tower omezení výšky na 27 metrů a čtyřicetimetrovou dominantu. Ministerstvo trvalo na maximálně 23 metrech.

Žádné výzvy teď podle náměstka ale nemohou proces urychlit.

„Najatý architekt do změny územního plánu nyní zapracovává stanoviska ministerstva kultury. Hotovo by mělo být do konce listopadu. Na zastupitelstvo se to dostane až v okamžiku, kdy budeme mít vypořádané námitky a připomínky. Což bude nejdříve v polovině příštího roku," řekl Jakubec, pod kterého spadá mimo jiné odbor koncepce a rozvoje.

Uzávěru stále nevyhlásili

Olomouc také zhruba před rokem začala připravovat stavební uzávěru, aby Šantovka Tower nezačala růst v čase, kdy regulace výšek neplatí. K vyhlášení se však zatím radní nedostali.

„Dva a půl měsíce čekáme na ministerstvo pro místní rozvoj, protože při přijímání stavební uzávěry vznikly právní nejasnosti. Chtěli jsme metodické vedení, zatím ale nemáme z jejich strany žádný výstup," popsal aktuální stav náměstek.

Developerská společnost Office Park Šantovka dlouhodobě dění kolem svého záměru nekomentuje.

„Probíhá standardní proces přípravy projektu a do jeho ukončení se nebude k jednotlivým krokům vyjadřovat," uvedl naposledy mluvčí projektu Juraj Aláč.