S prázdnou se však tanečníci, muzikanti, herci a modelky rozhodně nevrátili, cinkavých medailí se jim na krku blýskalo hned několik. Dvanáctiletá Adéla Hájková z Olomouce se soutěže účastnila už podruhé.

„Mně se tam hodně líbilo. Postoupila jsem do semifinále, kde jsem tančila jazz a pak jsem dostala cenu za talent. Loni jsem byla ve své kategorii až ve finále a to jsem byla moc spokojená, hrála jsem na harfu," řekla dívka.

Její otec, Jiří Hájek, národní ředitel Mistrovství světa v Interpretačním umění pro Českou republiku a Slovensko vysvětlil, že jde vlastně o olympiádu talentů pro lidi z celého světa. Letos se konal její už šestnáctý ročník.

„Je to mistrovství, přehlídka talentů tanečníků, zpěváků, herců, modelek, varieté a hudebníků. Soutěž se každoročně koná v Los Angeles, interpreti ze sebe na jevišti musí vydat maximum během jedné minuty. Letos jsme tam byli od 5. do 15. července," řekl Hájek. Česká republika se světové soutěže účastní od roku 2008.

„S manželkou se nám letos podařilo sestavit velmi kvalitní a silný tým. Byly tam děti a dospělí z Plzně, Pardubic,Valašského Meziříčí a Olomouce. Pracovali jsme dobře, soutěžící předvedli vynikající výkony za to nám porota udělila speciální cenu poroty a organizátorů WCOPA za nejlepší tým na mistrovství," poznamenal ředitel české soutěže.

„Bojuje se ve třech kolech a letos se nám podařilo dostat všechna čísla do semifinále, což je unikátní. Dva byly ve finální show. Z Olomoucka – Balet Globa, který ve své kategorii získal, co se dalo- dvě zlaté,dvě stříbrné medaile a dvakrát byli vyhodnoceni za nejlepší výkon v taneční kategorii. Ceny posbíraly i Adéla Hájková a Tereza, kterou zase ohodnotila modelingová agentura a navázala s ní kontakt," poznamenal Jiří Hájek.

Soutěž je určená pro všechny, kdo něco umí, nedělá se rozdíl, jestli jsou handicapovaní nebo ne. Než však soutěžící odletěli do Spojených států amerických, posílali české umělecké porotě své příspěvky a ta pak vybrala ty nejlepší.

Organizátoři je pak oslovili, zda by o soutěž měli vůbec zájem, účast v ní totiž není úplně levnou záležitostí.

„Snažíme se každý rok o kvalitu, vybíráme účastníky tak, aby měli šanci na úspěch. Na soutěžící čeká kus práce a tvrdá příprava, vrátit se s neúspěchem není náš cíl," poznamenal Hájek a dodal, že v Česku podobná soutěž vůbec není.

Obdobné televizní pořady jsou komerční.

„Tady v porotě sedí lidé, kteří jsou přímo z branže a během soutěže se pohybuje hodně agentů. Dostanete i kurz, jak by se měl uchazeč u agentur chovat, jak nenaletět. Rozdávají se i studijní šeky v hodnotě až sto šedesát tisíc dolarů, ti nejlepší mají šanci svůj talent dál rozvíjet. Stojí to ale na tom, že v zahraničí s dětmi musí někdo být. Ideální je být v Americe a taky by člověk měl umět anglicky. Záleží jen na jedinci, jak se chopí šance," vysvětlil.

Doplnil, že zároveň s mistrovstvím se taky otevírá spousta dalších programů, které mohou soutěžící rozvinout a pomoct jim. Třeba tanečníci dostávají lekce a učí se novým trendům.

„Pro nás je to práce navíc, oba máme svá zaměstnání. Manželka pracuje ve Fakultní nemocnici v Olomouci a já pro mezinárodní firmu v zahraničí. Založili jsme ještě nadační fond Správná cesta životem, který pomáhá talentovaným lidem, i těm, kteří třeba talent mají, ale sklouzli z cesty. Chceme jim ukázat, že je možnost se z toho dostat," doplňuje Jiří Hájek.

Více informací o soutěži je na www.wcopa.cz