Opozice mezitím počítá případy, kdy mohl hlavní architekt promluvit.

Hlasy volající po hlavním architektovi se ozývají zejména v posledním roce.

„Opakovaně se na to ptáme, zatím bez výsledku. Jen za poslední dobu se v Olomouci realizuje několik příkladů, kdy hlavní architekt chybí: tržnice, vodácký kanál nebo třídy 1. máje a 8. května," vyjmenoval architekt a zastupitel Tomáš Pejpek (ProOlomouc) konkrétní příklady.

Olomoucký architekt Lukáš Blažek před časem upozornil, že jiná, nejen krajská města úřad hlavního architekta mají, stejně jako je to běžné v západní Evropě.

„Spíš je neobvyklé, že město velikosti Olomouce ho nemá. Navíc jde-li o druhou největší památkovou rezervaci u nás," sdělil Lukáš Blažek.

Jeden člověk, nebo tým?

Náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec (TOP 09) zadal členům komise pro architekturu, aby na příštím setkání přišli s nápady k místu městského architekta.

„Také čekám na studii, kterou si nechal zpracovat náměstek brněnského primátora Martin Ander (Strana zelených), který chce také funkci zřídit. Dokument představuje, jak to vypadá v některých jiných městech," řekl náměstek.

„Co vím, je jeho závěr takový, že by funkci neměl vykonávat jeden člověk, ale měla by vzniknout skupina lidí přičleněných k magistrátu, jako nějaká příspěvková společnost. Zatím si ale neumím představit, že bychom takovou organizaci zřizovali," představil Aleš Jakubec jednu z možností.

Moc kompetencí mít nemůže

Na obsazení místa vytvořeného na odboru koncepce a rozvoje olomouckého magistrátu chce také znát názor olomouckých architektů.

„Plánuji se s nimi sejít. Hodně záleží na tom, co mu dáme do kompetencí. Zase tolik jich mít nemůže. V podstatě by měl být partnerem pro radu města a provádět výkon samosprávy," řekl náměstek Aleš Jakubec.

Podle něj by hlavní architekt měl především tlumočit a prezentovat radě jednotlivé věci týkající se výstavby v Olomouci.