„Akce se ponese v duchu letošního Mezinárodního roku světla a zájemci se mohou těšit na přehlídku víc než šedesáti popularizačních stánků na několika místech ve městě. Chybět nebudou světelné technologie, prastaré rostliny, roboti, optické efekty nebo odchyt živých netopýrů," informovala Martina Vysloužilová, mluvčí Pevnosti poznání Univerzity Palackého v Olomouci.

V budově přírodovědecké fakulty bude pro návštěvníky připravených hned šestnáct popularizačních stánků.

Vědci odhalí kouzla biofyziky, organické chemie, optiky i botaniky.

Zájemci se díky moderním mikroskopům poučí o půvabných strukturách rostlinného světa, ale taky budou sledovat putování LEGO Mindstorms za světelným zdrojem.

Kousek dál, v areálu Korunní pevnůstky, se k akci připojí Pevnost poznání.

Budovu opraveného dělostřeleckého skladu rozzáří laserová světelná show.

„Zdarma otevřeme expozici Světlo a tma, kde přijdeme na kloub tomu, jak vzniká světlo. Společně odhalíme, jaké nástrahy ho čekají při cestách prostorem," pozval na Noc vědců Roman Chvátal z Pevnosti poznání.

Zdarma bude otevřena také historická expozice Věda v pevnosti.

Noc vědců v Olomouci

Káva a čaj na teologii

Na pedagogické fakultě si návštěvníci vyzkouší například futuristické brýle Oculus Rift, které mají sílu dokonale vtáhnout do virtuální reality.

„Vhod přijdou i rady od tvůrců projektu E bezpečí, který mimo jiné úspěšně zápasí s kyberšikanou a učí zájemce identifikovat falešné facebookové profily," pokračovala Martina Vysloužilová.

Na cyrilometodějské teologické fakultě zájemci ochutnají vynikající fair trade kávu a čaj, a podpoří tak její producenty z třetího světa.

Díky aktivitám studentů olomoucké Vyšší odborné školy sociální navíc zjistí, co přesně znamená rozvojová spolupráce a jaká je vlastně naše role v globálním světě.

Prohlídky centra Baluo

Noc vědců je také jediným dnem v roce, kdy nezavírá ani univerzitní botanická zahrada.

Právě tady se návštěvníci stanou správnými archeobotaniky, kteří prozkoumají zbytky pradávných rostlin anebo poznají klíčová pravidla nejstarší deskové hry na Zemi.

Tradičně pestrý program nabídne i fakulta tělesné kultury. Poprvé pro veřejnost zpřístupní prostory nového Aplikačního centra Baluo.

„Komentované prohlídky se uskuteční každou hodinu. Z kapacitních důvodů bude nezbytné si místo na prohlídce v průběhu večera rezervovat zakoupením lístku za symbolickou korunu na informačním stánku fakulty tělesné kultury," řekl Martin Kučera z FTK.

Bude i možnost otestovat umělou lezeckou stěnu.

Anatomické muzeum

Své pracoviště ukáží také odborníci lékařské fakulty a otevřou unikátní centrum telemedicíny a simulátorů Centesimo.

Návštěvníci uvidí různé možnosti moderní medicíny a vyzkouší si i „léčbu pacienta".

Prohlídky budou začínat vždy v celou hodinu od 18.00 do 23.00. Přístupné bude na fakultě i anatomické muzeum.

Noc vědců je projekt Evropské komise a jeho posláním je popularizace vědy a techniky. Má podobu několika stovek festivalů vědy po celé Evropě. V loňském roce se v České republice akce konala na čtyřech desítkách míst a navštívilo ji téměř 35 tisíc lidí.