Olomouc čeká v sobotu 31. října velkolepá oslava tradic myslivosti a starobylého loveckého Řádu svatého Huberta.

Sobotní program začne už ráno.

V 9.30 vyjde kostýmovaný průvod s historickými kočáry z Biskupského náměstí ke katedrále svatého Václava, kde v 10 hodin začne mše svatá.

„Půjde o opravdový zážitek, když hudební složku bude tvořit Mše Es-dur skladatelů P. Vacka a J. Selementa v podání smíšeného sboru Carmen a mužského sboru Řádu sv. Huberta ze Zábřehu, které na lesnice doprovodí Trubači Zábřeh," uvedl mluvčí olomoucké radnice Michal Folta.

Po bohoslužbě se vydá další průvod od katedrály na Dolní náměstí po trase Dómská, Wurmova, Biskupské náměstí, Mariánská, náměstí Republiky, Denisova, Universitní, Na hradě, Žerotínovo náměstí a Panská.

Na náměstí pak ve 12,30 zahájí další několikahodinový program trubači.

„Diváci uvidí kynologickou přehlídku cvičených plemen, přehlídku práce sokolníků, ukázky vábení zvěře, povely v podání trubačů a další zajímavosti ze světa myslivosti," pozval veřejnost na odpolední program jeden z organizátorů Marek Spáčil.

Poprvé i na Moravě

Lovecký řád, zasvěcený patronu lovců svatému Hubertovi, založil už roku 1695 František Antonín hrabě Sporck, který chtěl v regulích řádu spojit osvícenecké myšlenky, novodobou ušlechtilou myslivost a humanismus.

Tradici loveckého řádu se pokusili obnovit nadšenci ilegálně už v 70. letech minulého století, oficiálně pak byla činnost řádu obnovena roku 1993.

Oslavy tradic myslivosti jsou spjaty především se sídlem hraběte Sporcka na zámku Kuks, letos poprvé tyto oslavy zažije Morava, konkrétně její historická a církevní metropole Olomouc.

„Myslivost má v našich zemích opravdu velkou tradici a věnují se jí tisíce nadšenců. Myslím, že můžeme být pyšní na to, že právě Olomouc bude letos hostit svatohubertské oslavy tradic myslivosti," doplnil náměstek olomouckého primátora Pavel Urbášek.

Program oslav sv. Huberta v Olomouci

sobota 31. října 2015

09.30 - Průvod z Biskupského náměstí do katedrály svatého Václava
10.00 - Svatohubertská mše v katedrále.
Mše Es-dur skladatelů P. Vacka a J. Selementa v podání
smíšeného sboru CARMEN a mužského sboru Řádu sv. Huberta ze Zábřehu
Na lesnice doprovází TRUBAČI ZÁBŘEH pod vedením Jany Adámkové
11.30 - Průvod od katedrály sv. Václava na Dolní náměstí
12.30 - Zahájení programu na Dolním náměstí – vystoupení trubačů
12.45 - Proslov velmistra, představení Řádu svatého Huberta
13.00 - Proslov hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila, primátora města Olomouce Antonína Staňka a poslance Jiřího Zemánka
13.00 – 15.00 - Program ve spolupráci s ČMMJ
Přehlídka sokolnické práce s dravci, kynologická přehlídka loveckých plemen psů, lovecké povely a skladby v podání trubačů, ukázka vábení zvěře, naučná stezka pro děti a mládež
Podávat se budou grilované zvěřinové pochoutky a zvěřinový guláš

Zdroj: www.radsvatehohuberta.cz