Po dalších vysokopodlažních stavbách jako by se rozkutálely barevné lentilky nebo někdo rozhodil tyčinky mikáda.

Netuctové pojetí fasád opravených panelových domů má na svědomí společnost Favilla, společně s architekty a designéry.

„Chtěli jsme udělat něco více, než jen domy zateplit a natřít barvou. Jsou to investice na 20 až 30 let, a stojí za to si trochu pohrát s jejich podobou. Provést něco výjimečného, aby sídliště nebyla tak odosobněná," vysvětloval záměr majitel společnosti Jiří Rain.

„Snažíme se říct, že život není jen jídlo, spaní a peníze, ale že nás něco přesahuje – například kultivovanost prostředí, ve kterém žijeme," poznamenal investor.

Originální fasády na panelových domech v OlomouciV Olomouci vlastní dohromady osm panelových domů a všechny v rámci rekonstrukce postupně oblékl do netradičního kabátu.

„Orlice jsou dvě: jedna namalovaná, druhá, plastická, ta je podsvícena a v noci září," popisoval nápad spojený se znakem Olomouce.

Domů s olomouckou orlicí říkají Patriot

Na dalších domech nachal namalovat zářivými barvami lentilky a mikádo.

„Lentilky? Možná to někomu přijde až infantilní, ale jsme přesvědčeni, že určitá hravost do bydlení patří. Proč by panelové domy nemohly zářit barvami? Být veselé? V Olomouci jsou bohužel některá místa na sídlištích hodně pošmourná a zanedbaná," uvedl k hledání nápadů na podobu fasád.

Domy dostaly i svá jména a lidem začínají sloužit jako orientační body. V duchu originálního pojetí fasád dotváří investor i vstupní části paneláků.

„Gekon, tak se dům s ještěrkou jmenuje, bude mít toto zvíře i ve vchodu. Na fotografii," poznamenal Jiří Rain.

Domu s orlicí začali místní říkat celkem příznačně Patriot.

„Že se lidé orientují na sídlištích podle našich domů? V to jsme tak trochu doufali. Zdá se, že to funguje," pochvaloval si majitel realit.

Originální fasády na panelových domech v OlomouciLidé psali petici proti duze na zdi

Odezva nájemníků a obyvatel okolních domů na netuctové návrhy vzhledu panelových staveb starých desítky let nebyla pokaždé přívětivá. Dokonce se sepisovaly petice.

„V případě duhy. Lidem se návrh nelíbil. Říkal jsem, že se jim nakonec určitě bude líbit. A líbí," sdělil Rain.

„Ještěrka je vtipná, proč ne. Dříve se všichni orientovali podle budovy Telekomu, dnes podle ještěrky," uvedla například Dan Šišková, která žije v Kmochově ulici.

Proč firma a lidé, kteří nejsou z Olomouce, volí cestu vyvolávající různé emoce, ale hlavně mnohem větší výdaje, než žádají běžné rekonstrukce panelových domů?

„Cílem není zisk, ale aby po nás něco zůstalo. Samozřejmě jsme rádi, že stoupl zájem o naše byty, navíc provedená rekonstrukce přinesla energetické úspory 40 až 60 procent," uzavřel majitel společnosti.

Všechny stavebně-umělecké počiny na olomouckých sídlištích chce společnost Favilla přihlásit do letošního klání o Fasádu roku.