Obchody a služby by zde měly zůstat. Změní se pouze vlastník obchodního domu.

Zprávu o dražbě OC Olomouc City zveřejnila v pondělí společnost Naxos, která bude licitaci v srpnu zajišťovat.

Důvodem dražby je nesplácení úvěru, který má vlastník – společnost aAIM Czech Republic – sjednaný při koupi Olomouc City.

Oslovení obchodníci se o nadcházejícím úkonu dozvěděli až z médií.

„Snad nás nezavřou. Máme smlouvu na pět let, takže ještě čtyři roky bychom tam měli být. Celkově to nechápu. Zda butiky neplatí nájmy, že nemá majitel z čeho platit úvěr, nevím. Ze strany Olomouc City nemáme žádné informace," sdělila Zdeňka Vavrousová, obchodnice ze specializované prodejny v přízemí centra.

Libor Nevšímal, obchodní ředitel Naxosu a renomovaný odborník na realitní trh, nepochybuje, že se objekt podaří v druhé polovině prázdnin zpeněžit.

„Pro obchodní centrum jako takové k žádné změně nedojde. Stávající nájemní smlouvy zůstanou platné, jen se změní osoba pronajímatele. Nový vlastník bude mít zcela jistě zájem na dalším rozvoji centra," uvedl Libor Nevšímal, s tím, že potenciální investory bude Naxos hledat především mezi těmi, kdo se na obchodní centra soustředí.

„Zájem lze očekávat u větších hráčů na trhu, zaměřovat se budeme jak na české, tak na zahraniční investory. A jednou z možností jsou také investiční fondy," naznačil obchodní ředitel Nevšímal.

Také podle Zdenka Volfa k žádné zásadní změně ve fungování nákupní galerie nedojde.

„Provoz centra se nijak nezmění a nebude v žádném případě ani nijak omezen. Otázkou je, zda případný nový vlastník uzavře s DTZ novou smlouvu týkající se správy," uvedl Zdenek Volf, manažer centra ze společnosti DTZ, která zajišťuje na základě uzavřené smlouvy se společností aAIM Czech Republic správu OC Olomouc CITY

Vyvolávací cena mezi 200-300 miliony

Volf potvrdil, že nedobrovolná dražba je výsledkem nesplácení úvěru v řádech milionů korun.

Organizátoři aukce již nyní odhadují, že vyvolávací cena se bude pohybovat od 200 do 300 milionů korun, vše se bude odvíjet od ceny, kterou stanoví znalecký posudek.

Významné obchodně společenské centrum Olomouc City, které zahájilo provoz v roce 2005, své prodejní plochy pronajímá téměř sedmdesáti nájemcům, kteří centrum obsazují zhruba z 90 procent.

Výnos Olomouc City představuje zhruba 2,5 milionů eur ročně, v přepočtu zhruba 62,5 milionu korun.

Unikátní dražba v Česku

Podle slov Nevšímala z Naxosu se společnosti DTZ daří udržet centrum finančně soběstačné a výdělečné.

„Jedna věc je výnosnost centra a druhá jsou závazky majitele a výše sjednaných splátek. Bohužel, vlivem několika faktorů nebyla společnost aAIM Czech Republic schopna tento úvěr splácet," sdělil Zdeněk Volf, manažer centra.

Olomouc City o rozloze osmnácti tisíc metrů čtverečních nabízí sortiment nejrůznějších značek a služeb, restaurace a kavárny. Návštěvníci zde mají možnost zábavy na minigolfu nebo v multikině, kterým Olomouc City disponuje jako jediné obchodní centrum v regionu.

Podle Libora Nevšímala se jedná o ojedinělou aukci, a to hned ze dvou důvodů.

„Doposud se totiž žádná podobná nemovitost v tuzemsku nedražila a zároveň by mohlo jít o historicky největší nedobrovolnou dražbu v zemi," uzavřel obchodní ředitel Naxosu.

SOUVISEJÍCÍ: Obchodní centrum Olomouc City jde do dražby