Místo obsadí vybraný uchazeč po říjnových komunálních volbách.

Marek Černý nastoupil v srpnu do čela odboru koncepce a rozvoje (OKR) s tím, že by chtěl vznik místa městského architekta.

„Jde o to, aby se vybraný uchazeč stal garantem urbanistických a architektonických hodnot při pořizování investičních akcí na území Olomouce a to těch, které jsou financovány z veřejných prostředků," sdělil vedoucí.

Zároveň by měl nový zaměstnanec magistrátu umět vysvětlovat postoje města.

„Městský architekt by měl být prostředníkem v diskusi mezi samosprávnými orgány města a odbornou veřejností a vykonávat i další činnosti, jimiž jsou například zpracovávání územních studií či jiných strategických materiálů města," dodal Marek Černý.

Rada města byla pro. „Na obsazení nově vzniklé pozice bude vypsáno řádné výběrové řízení. S ohledem na jeho standardní délku se dá očekávat, že o výsledku se bude rozhodovat až po volbách," řekl náměstek primátora Jan Holpuch (ODS).

Hlavní architektkou vedoucí oddělení?

Jak uvedl Marek Černý funkci hlavního architekta dosud vykonávalo oddělení územního plánovaní a architektury, které je součástí odboru koncepce a rozvoje. To na březnovém zastupitelstvu prohlásil i bývalý primátor Martin Novotný.

Hlavní architektkou podle něj po celou byla vedoucí oddělení územního plánování a architektury na OKR Jana Křenková. Takové spojení ale sama ve vyjádření zveřejněném na webu Klubu architektů Olomoucka (KAOL) nepotvrdila.

Primátor s vizí a respektovaným partnerem

Klub na absenci hlavního architekt upozorňoval. Jeho člen a předseda nového politického hnutí ProOlomouc Tomáš Pejpek proto rozhodnutí radnice uvítal. Obává se ale, že město chce novou funkci „utopit" mezi úředníky.

„Je pozitivní, že se olomoučtí politici začali zajímat o tvář města. Hlavní architekt by nicméně měl být pravou rukou primátora a městské rady a pomáhat jim naplňovat jejich představu o rozvoji města jako tomu bylo například v Hradci Králové nebo Litomyšli," uvedl Tomáš Pejpek.

„Šlo ale o radnice, které měly vizi, a o primátory, kteří se nebáli mít po ruce respektovaného partnera," dodal.

Jinak se rozhoduje líbí-nelíbí

Olomoucký architekt Lukáš Blažek zmínil, že jiná krajská města útvar hlavního architekta mají, stejně jako je to běžné v západní Evropě.

„Spíš je neobvyklé, že město velikosti Olomouce ho nemá. Navíc jde-li o druhou největší památkovou rezervaci u nás. Výsledkem jsou například tahanice kolem výškových budov nebo lamp v centru, protože neexistují oponentní názory," sdělil člen Studia Ječmen.

Funkci hlavního architekta považuje za prověřený nástroj a příští vedení Olomouce by mělo vybranému člověku naslouchat.

„Městu bych popřál, ať to funguje, protože jde o důležitou věc. Jinak se potom rozhoduje líbí – nelíbí a nedržíme standard západní Evropy. Navíc v Olomouci už kdysi městský architekt působil," připomněl Lukáš Blažek.

Investor: Je třeba celý útvar

Naopak investor a architekt Ladislav Opletal vidí zřízení nového místa jako nedostatečný krok. V půlce září se svým názorem vystoupil na zasedání zastupitelstva.

„Vytvoření pouze funkce městského architekta je polovičaté a nefunkční řešení," vytkl městu.

Jeho požadavkem byl útvar hlavního architekta, kterým by chtěl nahradit odbor koncepce a rozvoje.

Tajemník magistrátu Jan Večeř uvedl, že pokud se podaří osobnost najít, dojde k dalším organizačním změnám. Mohlo by kolem něj vzniknout nové oddělení.