Důvodem jejich návštěvy Hané bude konání jednoho z globálních summitů Times Higher Education (THE) na půdě Univerzity Palackého v Olomouci (UP). Akce podobného formátu se bude ve střední Evropě konat vůbec poprvé.

Olomouc navštíví na dvě stě významných účastníků z celého světa v termínu 24. až 26. dubna 2018. Summit se bude týkat především terciálního vzdělávání a vědy.

Zrekonstruované šatny olomouckého krytého bazénu
Krytý bazén v Olomouci otevřel po modernizaci. Nové šatny dostanou kamery

Světově uznávaná společnost 

„Tyto summity se obvykle konají ve městech jako Londýn, Sydney nebo Johannesburg. Pro Univerzitu Palackého a pro Olomouc, potažmo pro Českou republiku, je to obrovská reklama. THE je globální společnost, jejíž webové stránky ročně otevírají desítky milionů lidí, jejich časopis odebírají univerzity po celém světě a troufám si tvrdit, že takovou reklamu univerzita ani Olomouc asi nikdy neměla a nikdy mít nebude,“ řekl rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller.

Times Higher Education oslovila sama olomoucká univerzita.

„Jedná se o respektovanou globální společnost, která poskytuje vyvážené zpravodajství z oblasti, vědy, výzkumu a inovací, pravidelně zveřejňuje ty nejprestižnější žebříčky vysokých škol z celého světa a organizuje kvalitní světové konference,“ řekla už před časem mluvčí UP Gabriela Sýkorová.

Olomoucká třída Kosmonautů s výškovou budovou BEA centra. Ilustrační foto
Budoucnost Olomouce? Méně aut a podnikatelé místo Sovětů

Halík, Telička a možná i prezidenti

Svou aktivní účast na summitu již potvrdili například Mikuláš Bek, rektor Masarykovy Univerzity, Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, Otakar Fojt, vědecký atašé Britské ambasády v Praze, Tomáš Halík, prezident České křesťanské akademie, Rianne Letschert, rektorka Maastricht University, Claire O'Malley, prorektorka Durham University, Jiří Drahoš, bývalý předseda Akademie věd a kandidát na prezidenta ČR nebo Pavel Telička, místopředseda Evropského parlamentu.

V jednání je i řada dalších významných zahraničních vědců.

„Jednáme také o účasti prezidentů České a Slovenské republiky, jasno by mohlo být v průběhu března,“ doplnil rektor a prozradil, že například jeden z galavečerů se bude odehrávat na hradě Bouzově. 

Zpráva z Ostravy, kde dnes odvolací soud rozhodl o tom, že výpověď, kterou dostala učitelka Vanda Fabianová za dohled při mytí prvňáčků na škole v přírodě, je skutečně neplatná, vyvolala obrovskou radost v Základní škole Doloplazy. Tam poskytli Fabianové
VIDEO: Oblíbená učitelka vyhrála soud, žáci zpívali. Takto slavili verdikt