Souboj o tuto nominaci vyhrál nad olomouckým primátorem a poslancem Martinem Novotným. Jeho jméno se neobjevilo ani v návrzích do výkonné rady.

Své vedení strana zvolí o víkendu. Na kongres se delegáti sjedou právě do Olomouce, kde stranu před lety zakládali.

Fiala má podporu v Olomouckém kraji již od počátku ohlášení, že se bude o funkci ucházet.

„V prosinci byl u nás na debatním setkání, členové měli možnost se s ním seznámit. Osobně jsem rád, že to tak dopadlo. Pro mě je to jediný možný kandidát a potvrdil to i krajský sněm," řekl dnes ČTK krajský šéf strany Robert Knobloch.

Doplnil, že za Fialovu nominaci se postavila drtivá většina delegátů.

Překvapením naopak skončila nominace na místopředsedu strany. V souboji s olomouckým primátorem Novotným ji vyhrál místopředseda oblastního sdružení, vysokoškolský profesor Petr Sokol. Novotný se nedostal ani do nominací do výkonné rady.

„Jednu z nich jsem obhájil já, druhou poté získal Petr Sokol," doplnil Knobloch. Dodal, že krajské vedení dnes na sněmu členové nevolili, mandát má až do března příštího roku.

Novotný vzal prohru sportovně.

„Politika je střídání výher a proher, neberu to ve složité situaci ODS nijak tragicky," řekl ČTK Novotný.

Jak si vede Fiala jinde?

Podpora poslance Petra Fialy po krajských sněmech sílí. Politolog, bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a bývalý ministr školství Fiala oznámil svou kandidaturu na předsedu strany začátkem loňského prosince.

Za ODS už úspěšně kandidoval v podzimních předčasných parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny. V čele strany jej chtějí občanští demokraté v Pardubickém, Královéhradeckém, Zlínském, Středočeském, Jihomoravském, Moravskoslezském, Jihočeském kraji a na Vysočině.

Liberecký kraj zvolil jako nejvhodnějšího kandidáta na předsedu europoslance Edvarda Kožušníka. O předsednickou funkci bude usilovat patrně i místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Zbývající Ústecký kraj by měl rozhodnout o nominacích ještě dnes, Plzeňský kraj ve čtvrtek.

Nové vedení si ODS zvolí v Olomouci

ODS je bez předsedy od loňského června, kdy na místo rezignoval bývalý premiér Petr Nečas. Stranu nyní vede Martin Kuba.

Své nové vedení si strana zvolí o víkendu v Olomouci. Lednový kongres sem přesunula z Prahy s ohledem na snížení nákladů. Přesunutím podle Kuby navíc dostane 24. kongres symbolickou hodnotu, protože na stejném místě v Olomouci byla v roce 1991 ODS založena.

Občanská demokratická strana, dříve nejsilnější vládní strana, skončila v loňských podzimních sněmovních volbách až pátá se ziskem 7,7 procenta hlasů. Místo 53 poslanců z roku 2010 jich nyní mají jen 16 a patří mezi opoziční strany.