Vloni se totiž v Olomouckém kraji počet nemocných zdvojnásobil a právě preventivní injekce je nejúčinnější ochranou proti nákaze způsobené infikovaným klíštětem.

„V loňském roce v České republice onemocnělo přes osm set lidí klíšťovou encefalitidou. V Olomouckém kraji se počet hlášených onemocnění oproti předcházejícímu roku zdvojnásobil. Navíc tato oblast patří dlouhodobě k nejrizikovějším v České republice vzhledem k výskytu infikovaných klíšťat,“ upozornila lékařka Centra očkování a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) Jana Vlčková.

Lidé podle lékařů stále podceňují prevenci, přičemž ochrana je jednoduchá a velmi účinná. Jenže o očkování je právě v Olomouckém kraji v mezikrajském srovnání slabý zájem.

Přitom průběh onemocnění klíšťovou encefalitidou může být velmi dramatický: týdny strávené na lůžku v nemocnici, měsíce v pracovní neschopnosti a nezřídka trvalé následky.

„Dochází k poruchám vědomí, zmatenosti, je nutná hospitalizace na jednotce intenzivní péče, mnohdy je pacient napojen i na dýchací přístroj. Délka hospitalizace, rehabilitace a pracovní neschopnosti je v průměru devět měsíců a trvalé následky jsou velmi časté,“ podotkla lékařka Vlčková.

Největší zájem o očkování je podle Vlčkové u těch, kteří v okolí nebo přímo v rodině onemocnění zaznamenali.

„Sami nemocní očkování vřele doporučují. Víme, že v zahraničí lidem směřujícím do České republiky doporučují lékaři právě očkování proti klíšťové encefalitidě,“ konstatovala Vlčková.

Vakcinace se skládá ze tří dávek.

„Po aplikaci první následuje za jeden až dva měsíce druhá, která už za dalších čtrnáct dní chrání. Třetí dávka se pak aplikuje za pět až dvanáct měsíců po druhé dávce podle druhu vakcíny. Ochrana účinkuje tři roky,“ popsala očkovací schéma Vlčková.

Nejvhodnější dobou pro očkování jsou podle jejích slov chladné měsíce roku.

„Mezi druhou a třetí dávkou, kdy ještě člověk není chráněn, se na něj totiž nepřisaje klíště. Očkování však může probíhat celoročně, pak se používá zkrácené schéma, aby došlo k co nejrychlejší tvorbě protilátek,“ uvedla lékařka.

Nezapomenout na děti

Očkovat se podle jejích slov mohou všechny osoby starší jednoho roku.

„Někdy rodiče myslejí na své děti, ale zapomínají na sebe a na své rodiče. Přitom právě u nich a prarodičů je předpoklad, že onemocnění bude mít těžší průběh, více jsou ohroženi trvalými následky a u nejtěžších případů může dojít i k úmrtí,“ varovala Vlčková.

Lidé se mohou nechat proti klíšťové encefalitidě očkovat v očkovacích centrech, kde není třeba kupovat vakcínu v lékárně a přenášet ji k lékaři. V Centru očkování a cestovní medicíny FNOL stojí sérum od 720 do 740 korun i s aplikací.

Není třeba se objednávat, lidé naopak mohou využít prodloužené pracovní doby od pondělí do čtvrtka od 13.00 do 18.00 hodin, v pátek od 13.00 do 16.00 hodin. Pokud se klient objednat chce, může volat kdykoliv na telefonní číslo 602 128 973 nebo v ordinační době na číslo 588 442 667.