VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obyčejnou vodu k jídlu či vínu? Jen balenou a platit!

Olomouc - Chcete v restauraci úplně obyčejnou vodu z vodovodu? Jen tak, ve sklenici či karafě? V Olomouci máte většinou smůlu, vodu vám číšník nabídne jen lahvovanou a za cenu, která je často vyšší než cena sklenice točeného piva. I v hanácké metropoli se ale z tohoto pravidla najdou výjímky.

7.7.2008 8
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Ivana Babej

Zatímco v západní či jižní Evropě je běžným zvykem dostat na stůl na požádání (i bez něj) obyčejnou vodu z kohoutku, u nás je taková vstřícnost k zákazníkům výjímkou.

K zapití jídla, sklenky vína nebo zředění džusu si tak Olomoučané musejí zakoupit minerální vodu, kterou najdou na nápojovém lístku.

„Máme to tak nařízeno od provozního,“ potvrdila barmanka Klára Čechová z Hanácké pivnice. „Voda z vodovodu samozřejmě pitná je, ale kdybychom ji podávali hostům, kteří si ji přejí, nic bychom neprodali,“ dodala.

Stejnou obchodní strategii potvrdil i provozní kavárny Opera Jan Tisoň. „V nabídce máme neperlivou vodu, takže kdo chce zapít jídlo nebo zákusek, může si ji koupit.“

Vedoucí restaurace Caesar Václav Jirásek přiznal, že kromě jasných komerčních příčin nepodávají točenou vodu i pro její ne příliš dobrou chuť.
Mnoho provozovatelů restaurací se odvolává na hygienické důvody, které ale nejsou opodstatněné.

„Každá restaurace musí být napojená na pitnou vodu, takže pokud někdo nechce hostům podávat vodu z vodovodu, skrývají se za tím pouze finanční důvody,“ informoval Aleš Tesařík z krajské hygienické stanice.

Na západě standard, v Olomouci výjímka

Ve většině evropských zemí je naprosto běžné, že číšník kromě objednaných nápojů z nápojového lístku naservíruje na stůl i obyčejnou vodu z kohoutku na zapití.

V olomouckých restauracích pak mohou být lidé svědky situace, kdy cizinec požadující obyčejnou vodu do džbánku nebo do sklenice musí nechápavě čelit odmítavé reakci číšníka a následně si zakoupit dvě deci minerální vody, které stojí víc než půl litru desetistupňového piva.

„Projel jsem prakticky celou západní Evropu a jde o naprostou samozřejmost. Jenže znáte naši povahu. Kdyby to šlo, tak by si provozovatelé snad účtovali i kyslík, který v jejich hospodách dýcháme,“ postěžoval si Tomáš Fojt z Olomouce.

Restaurace, které nechtějí nalévat hostům jinou vodu než placenou láhvovou, tak mohou ztrácet něco ze své pohostinné tváře.

„Myslím si, že když obsluhu poprosím, aby mi džus dolila vodou z kohoutku, měla by to udělat. Pokud odmítne, připadá mi to trochu nevstřícné,“ uvedla jedna ze zákaznic olomouckých restaurací Petra Ševčíková.

„Pochopila bych, kdyby mi vysvětlili, že nemá dobrou chuť. Ale i na tom spíš chtějí vydělat,“doplnila.

Hosté, kteří nesouhlasí s nabízením pouze láhvové vody, mají už většinou vytipovaná restaurační zařízení, kde se zředěním sladkého nápoje zdarma nemají žádný problém.

„Lidé jsou už zvyklí, že pokud chtějí, klidně jim džus dolijeme přímo z kohoutku,“ uvedla barmanka Krčmy Saskia Valentová. „Zákazníky to neodrazuje, spíše naopak. Hospoda se jim pak jeví přátelštější a my tím o žádné tržby nepřicházíme,“ dodala.

„Na požádání zákazníkům vodu samozřejmě naléváme, protože jim chceme vyjít vstříc,“ potvrdil také Jakub Šindelka obsluhující v kavárně Osmý hřích. „Nemáme žádný zájem na tom, odírat naše hosty až na kost,“ dodal s úsměvem.

Většina restaurací, které odmítají podávání vody z kohoutku na zapití, je však se svým postojem spokojena, takže v nejbližší době nechystá změny. „Je to zkrátka podnikatelský tah,“ uzavřel Jan Tisoň z kavárny Opera.

Co si o nabídce obyčejné vody zdrama v restauracích myslíte vy? A jaké s tím máte zkušenosti?
Svůj názor či postřeh můžete připojit v diskusi pod článkem.

Denisa Mikolášková

7.7.2008 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Pátek bude horký, víkend přinese rapidní ochlazení s deštěm

Klokan Kuki z Úsova, který utekl svému majiteli

Chovateli z Úsova utekl klokan, za čtvrt roku doskákal k Jihlavě

Letní Flora zve na setkání v Rajské zahradě, terakotovou armádu i řadu hvězd

Především záplavu pestrobarevných květů vrcholícího léta nabízí letní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Pekárek: Na tuto úroveň už by se basket v regionu těžko vracel

/ROZHOVOR/ Značnou krizí si v loňském roce prošli basketbaloví Orli z Prostějova. Tým z české nejvyšší souteže nakonec zanikl a na Hané se zrodil nový subjekt – Basketbal Olomoucko. Klub získal licenci pro Kooperativa NBL od zaniklého Prostějova a na stejném místě jako loni se tak budou hrát znovu zápasy domácí basketbalové elity.

Pedagogové se učí, jak připravit výuku tak, aby mělo šanci učit se každé dítě

Podpora rozvoje dětského čtení, čtenářské gramotnosti a přípravy výuky tak, aby mělo šanci učit se skutečně každé dítě ve třídě. Jak na to, zjišťují až do soboty 19. srpna pedagogové na Letní škole pro učitele v Hrubé Vodě, místní částí Hluboček na Olomoucku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení