Jako první velký úkol má před sebou koalice ANO, ČSSD a ODS vyřešení budoucnosti heliportu letecké záchranné služby a schválení rozpočtu na příští rok.

Pro Koštu hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů.

V pětapadesáti­členném zastupitelstvu má koalice třicet míst, lídra kandidátky ANO však podpořilo ještě uskupení SPD+SPO, které zohlednilo největší počet preferenčních hlasů získaných v krajských volbách.

Oto Košta dostal pro příští čtyři roky na starosti krizové řízení, sociální věci, vnější vztahy a cestovní ruch.

První na řadě: heliport záchranky

Ze všeho nejdřív se chce věnovat problémům s pozemkem u stanoviště letecké záchranky v Olomouci, kde hejtmanství skončí v prosinci nájem důležité parcely.

„Heliport bude určitě první věc, je to tak nastaveno časově. Nájemní smlouva je do konce roku. Pokud mám správné informace, chce společnost GEMO jednat až s námi jakožto novým vedením. Budeme muset jednání vyvolat," označil Košta budoucnost stanoviště za prioritní a akutní.

Další nutností je schválit rozpočet. Mimo to se plánuje nový hejtman soustředit na zlepšení dopravní infrastruktury, snížení zadluženosti kraje a investice.

Rozdělení rezortů v radě Olomouckého krajeZdroj: DENÍK/Jan Lakomý

ČSSD má finance, ODS zdravotnictví

Podle koaliční smlouvy vzešla z ustavujícího zasedání i jména náměstků a radních.

Prvním náměstkem je Jiří Zemánek (ČSSD), který bude dohlížet na finance a investice.

Druhým se stal Jan Zahradníček (ANO). Ten má v kompetenci oblast dopravy.

Třetím je Dalibor Horák (ODS), který se zaměří na zdravotnictví.

Náměstky hejtmana budou za ANO také František Jura (kultura, tělovýchova, sport, volný čas) a Milan Klimeš (životní prostředí, zemědělství, majetek).

ČSSD má mezi náměstky ještě Ladislava Hynka (školství) a Pavla Šoltyse (regionální rozvoj, územní plánování, evropské projekty a péče o památky).

Neuvolněnými radními byli zvoleni Ladislav Okleštěk (ANO), Petr Vrána (ANO) a Ivo Mareš (ODS).

Rašťák odstoupil, stal se ředitelem školy

Na základě výsledků krajských voleb obsadilo šestnáct míst hnutí ANO 2011, devět křesel má ČSSD, sedm pozic patří KSČM a stejný počet připadl Koalici pro Olomoucký kraj společně se starosty.

Šest míst získali Starostové ProOlomoucký kraj a shodně po pěti křeslech pak ODS a SPD + SPO.

V pondělí oznámil odstoupení z funkce zastupitele Radovan Rašťák (ČSSD), jelikož nebylo možné, aby byl zároveň ředitelem Střední školy zemědělské v Přerově, kterým se stal v září.

Za sociální demokraty ho nahradil starosta Hlušovic na Olomoucku Jaromír Malý.