To se mu za jeho třicetiletou kariéru podařilo, několik let aktivně vyšetřoval případy z oblasti hospodářské kriminality i násilné trestné činy.

Než se stal 1. prosince hlavou olomouckých krajských policistů, velel jejich kolegům v Ústeckém kraji.

„Do vyšších postů jsem chtěl proto, že chci, aby kolegové byli v práci spokojení, a to jde jenom z pozice toho, kdo práci organizuje a řídí," vysvětluje, co jej táhlo do funkce ředitele.

Musel jste se kvůli práci v Olomouci přestěhovat? Jak se vám město líbí?
Vlastně jsem se vrátil domů. Jsem totiž rodák z Ostravy, kde mám svou rodinu, žijeme v rodinném domku. Do Olomouce tedy každý den dojíždím. Olomouc se mi moc líbí, svého času jsem tady jako řadový kriminalista pracoval.

Je něco, co byste chtěl ze svých zkušeností z Ústeckého kraje přenést do kraje Olomouckého?
Jestli jsem za svou kariéru něco poznal, tak to, že práce je v podstatě všude stejná. Všude jsou dobří lidé, kteří práci rozumí, stejně tak lidé, kteří dělají chyby. Pokud se ale týká trestné činnosti, tak ta je rozprostřená po celém Česku poměrně rovnoměrně. Některá práce se sice dá dělat jinak, ale základy jsou stejné. Zásadní je přístup k lidem a k úkolům.

V Ústeckém kraji je například problematika s minoritami, s Romy.
Ano, tato problematika ale v Olomouckém kraji není natolik zřetelná. Vyloučené lokality, které tady jsou, nejsou natolik početné. Budeme se proto moci soustředit i na jiné priority než jen na řešení problematiky mezilidských půtek. Například se zaměříme na kvalitu práce ve vyhledávání trestné činnosti.

Jak jste reagoval na nabídku policejního prezidenta jít do čela Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje?
Nijak jsem neinicioval svůj odchod do Olomouce. Využil jsem nabídky pana policejního prezidenta, který mě oslovil. Vše jsem zvážil. A vzhledem k tomu, že blízko Olomouce mám rodinu, tak to pro mě byla skoro jasná volba.

Krajský policejní ředitel v Olomouci Tomáš Landsfeld. Charitní koledníci v postavách Kašpara, Melichara a Baltazara za doprovodu hudebníků z Konzervatoře Evangelické akademie v Olomouci obešli významné olomoucké instituce

Krajský policejní ředitel v Olomouci Tomáš Landsfeld přispívá koledníkům olomoucké Charity na Tříkrálovou sbírku. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Výhoda regionu? Hodně zkušených policistů

Co byste zatím nejvíce vyzdvihl na práci policie Olomouckého kraje?
Velmi mě zaujalo, že tady pracuje poměrně zkušený kolektiv policistů. Kategorie policistů, kteří slouží víc než patnáct let, je poměrně velká, což považuji za významnou výhodu, protože nováčci mohou čerpat ze zkušeností lidí, kteří je během dlouholeté služby nabrali. Chtěl bych s tím pracovat i do budoucna.

Nastoupil jste poměrně nedávno. Ale už jste v kraji zažil případ, který považujete za významný?
Jednalo se o případ vraždy. Byl jsem se osobně na místě podívat a kriminalisté pracovali velmi dobře, přestože situace bezprostředně na místě nebyla příliš zřejmá. Během čtyřiadvaceti hodin se jim povedlo věc objasnit.

Olomoučtí kriminalisté se vytáhli na rozkrývání nelegálních obchodů s lihem kolem Radka Březiny.
Ano, na objasnění celého případu se výrazně podíleli. Zapojila se skoro celá republika. Navíc jeden z největších skladů nelegálního lihu byl v Ústeckém kraji.

Razantní personální změny nemám v plánu

Plánujete nějaké zásadní změny u krajské policie? Například v souvislosti s kauzou Vidkun, kdy skončili ve vazbě dva vysoce postavení příslušníci krajské policie?
Nejsem příznivce zásadních změn. Spíše pozoruji, a když je to nezbytné, zasáhnu. Ale nevylučuji, že ke změnám dojde, a to zejména z toho důvodu, aby se obnovila mezi lidmi důvěra v policii na krajském ředitelství. Ale žádné razantní změny, například personální, nemám zatím v plánu.

A jak konkrétně chcete ujistit veřejnost, že policie v Olomouckém kraji i po kauze pracuje dobře?
Jedna z cest je přivést sem lidi, kteří s kauzou nejsou nijak spojení, a dát jim šanci prokázat jejich schopnosti. O to se budu snažit, plánujeme vyhlašovat výběrová řízení. Budu se pochopitelně obracet také na zkušené policisty mimo krajské ředitelství, o jejichž kvalitách jsem měl možnost se přesvědčit při svém působení například v Ostravě. A nejlépe přesvědčíme občany, že fungujeme dobře, když budeme mít výsledky.

Jaká je aktuálně situace na postech náměstka a šéfa hospodářské kriminálky, které Karel Kadlec a Radek Petrůj zastávali?
Jejich funkce vykonávají kolegové z nižší úrovně. Pan Petrůj má zástupce Lubomíra Jurku, který aktuálně odbor řídí. Místo pana Kadlece působí na jeho funkci Dalimil Sypták.

Bývalý šéf Krejčiřík? Nemám výhrady

Jak se na celou kauzu Vidkun díváte?
Rozhodně považuji za špatné, že tato kauza vůbec existuje, protože velmi poškozuje policii. Ale na druhé straně je velmi pozitivní, že se vše začalo řešit. Navíc se ukazuje, že se každému měří stejným metrem. Celá věc neskončila jejich odchodem od policie a mávnutím rukou. Konečný účet však vystaví až soud.

Existuje aktuálně nějaká forma spolupráce ohledně Vidkun mezi krajským ředitelstvím a Úřadem pro odhalování organizovaného zločinu?
Poskytujeme v souvislosti s trestním řízením takové informace, které po nás ÚOOZ požaduje v rámci trestního řízení. Průběžně se na nás se svými požadavky obracejí.

Jak zatím hodnotíte spolupráci s Liborem Krejčiříkem, který zastával vaši funkci před vámi a momentálně působí jako náměstek pro ekonomiku?
Vrátil se k tomu, co dělal před lety. Nemáme vůči němu žádné výhrady, této práci rozumí, což je podstatné.