Loni v říjnu byl jako jediný z kandidátky ODS v Olomouckém kraji zvolen do sněmovny. Poslancem a primátorem zároveň být nechtěl.

„Před volbami jsem avizoval, že efektivní spojení těchto funkcí při vzdálenosti Olomouce a Prahy není možné. Původně jsem chtěl rezignovat už v prosinci. Ale v situaci, kdy vládní koalice nebyla schopna se dohodnout a nebylo jasné, jestli se sněmovna nerozpustí, jsem to nechal až na dobu, kdy to jasné je," připomněl Martin Novotný.

V lednu se také na olomouckém kongresu ODS stal jedním ze čtyř místopředsedů občanských demokratů. S postem primátora však jeho působení v Olomouci nekončí.

„Hodlám být v politice nadále aktivní. A to na celostátní úrovni i v tom větším množství volného času, který budu mít, v Olomouci. Městu, kde nadále žiji, bydlím. Pár dní v týdnu budu v Praze, ale jinak se z hlediska mého života až tolik nezmění," řekl Novotný.

Po svém odstoupení uvedl, že stejně by měli jednat i ostatní politici, kterým se sbíhají funkce.

„Naplnil jsem, co jsem slíbil a odstoupil jsem. Považuji to za seriózní. Politici by se tak měli chovat. V minulosti jsme měli celou řadu případů, kdy to lidé říkali a neudělali to. Slovo je potřeba dodržet," řekl Novotný.

Co se týče jeho dosavadního působení na olomoucké radnici, město podle něj díky investicím i dění v oblasti kultury nebo vzdělanosti nabralo obrátky.

„Vždycky mě nejvíc zajímalo, jestli bude Olomouc ospalým hanáckým městem a budeme další sto dvě stě let žít z toho, co se tu podařilo v době gotiky, baroka, v době zakládání univerzity třeba církevním vzdělancům a podobně, nebo bude městem, které nežije jen ze své minulosti, ale bude mít i zajímavou současnost a budoucnost," dodal bývalý primátor a nově neuvolněný radní.