VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nové muzeum Olomouckých tvarůžků otevřelo. Podívejte se dovnitř

Olomoucký kraj - Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích otevřela v tomto týdnu pro veřejnost společnost A. W., která je jediným výrobcem této pochoutky na světě.

2.7.2014
SDÍLEJ:

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v LošticíchFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Expozice, která má pětkrát větší plochu než dosud, mapuje historii výroby tvarůžků od nejstarších pramenů až po současnost.

Hlavní myšlenkou bylo představit návštěvníkům příběh tvarohu, jenž se mění ve tvarůžky.

Práce na novém muzeu tvarůžků v Lošticích trvala více než dva roky.

Rozsáhlá expozice má přiblížit vývoj výroby sýru od počátku po současnost. Návštěvníci si mohou prohlédnout dochované předměty, určené k výrobě pochoutky.

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích

ODSTŘEDIVKA. Původně se mléko nechávalo stát několik dní v hrncích a když smetana vystoupala nahoru, opatrně se sbírala. Více smetany dokázala získat odstředivka (na snímku), odstředěné mléko se pak používalo na výrobu tvarohu pro tvarůžkáře.

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích

RUČNĚ I MLÝNEM. Nejtěžší práce při výrobě tvarůžků spočívala v hnětení tvarohu rukama v trokách nebo bosýma čistýma nohama v nízkých sudech. Práci usnadnily různé mlýny na tvaroh, kam patřil i dřevěný mlýn (na snímku) Leonarda Zelinky z Topolan.

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích

POMOCNÍCI. Tvarůžky původně vyráběly ženy „pleskačky", které sýry formovaly pleskáním v rukou. Dobrá pleskačka vyrobila za den 50 až 70 kop (6 tisíc kusů tvarůžků). S pomocí dřevěných klapaček (na snímku) se pak dařilo vyrobit 150 kop denně.

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích

V KUCHYNI. S výrobou tvarůžků v Lošticích začal v roce 1876 Josef Wessels, syn punčochářského mistra z Loštic. Tamní výstava přibližuje životní osudy tohoto rodu, nabízí také pohled do autentické pracovny, kuchyně (na snímku) a dílny.

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích

OTEVŘENO. Muzeum, které nabízí pohled také na elektřinou poháněné stroje (na snímku), je otevřeno denně od devíti do 17.30. Plné vstupné stojí padesát korun, zlevněné třicet korun a rodina zaplatí devadesát korun. Na prohlídku by si zájemci měli vyhradit hodinu.

Autor: Redakce

2.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Moulis
10

Na Sigmě se podepisovaly smlouvy. Čtyři hráči prodloužili kontrakt

Opilá řidička převrátila Peugeot 407 na střechu
4

Opilá řidička bourala dva dny po sobě. Pokaždé byla úplně namol

Tunelem pod Sedlem měly už deset let jezdit auta. Zbyl z něj pouhý sen

VIZUALIZACE / VIDEO / Z Olomouce do Jeseníku za něco málo přes hodinu, bez popojíždění za kamiony, v zimních měsících bez sněhu a závějí. Tak mělo už deset let vypadat cestování mezi jižní a severní částí Jeseníků.

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Hlasujte pro svou nejoblíbenější restauraci, hospodu, bar, pizzerii nebo bistro na střední Moravě.

Kabelkový veletrh bude poprvé na třech místech!

Jeden termín a tři města, kde se bude pomáhat prostřednictvím největší charitativní akce Deníku: Kabelkového veletrhu.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení