Je to asi kilometrová vzdálenost, nejméně čtvrt hodiny chůze.

Optimistický scénář, že by se cesta do města zkrátila letos, nevyšel. Místní doufají, že se plán postavit točnu objeví v rozpočtu Olomouce na příští rok.

Satelitní výstavba zůstane opomenutá i tento rok.

„Do voleb už se to nestihne," shrnul předseda Komise městské části Chomoutov Jaroslav Krpec, který pravidelně chodí na jednání se zástupci města.

Místo, kde by měla stát nová točna autobusů v Chomoutově

Zde by měla vzniknout nová točna pro autobusy DPMO. Mapový podklad Google. Grafika DENÍK 

Cyklostezka není, zastávka daleko

Co zbývá? Vyjít z domu s pořádným předstihem, aby člověk stihl dostat se včas na autobus číslo 20 u křižovatky na Horku nad Moravou.

„Bydlíme tu druhý rok a o točně se mluvilo, už když jsme začali stavět. Rozhodně bychom ji tu chtěli, byl by to pro nás všechny přínos. Odkládání mě netěší, protože cyklostezka není a musím jet autem, i když se potřebuji dostat jen na kratší vzdálenost. A jízdenka na rozdíl od něj přeci jen pořád stojí čtrnáct korun," zmínil Lukáš Kryl, který bydlí za rohem od místa, kde se o točně uvažuje.

Dvacítku by uvítal, jelikož spoj jezdí docela často a navíc do centra. Linkové autobusy společnosti Arriva to mají sice do Olomouce blíž, do středu města ale nemíří vždy.

Pravidelně proto sleduje obecní vývěsku. Dobré zprávy mu ale zatím nepřinesla.

„Naposledy se tam psalo o další schůzce. Je mi jasné, že to potrvá. Bude se muset udělat dokumentace, výběrové řízení," připomněl Lukáš Kryl nutný proces.

Aby mohla točna vzniknout, bude potřeba vykoupit zatravněný pozemek u stávajícího parkoviště s kontejnery na odpad.

„Mezi silnicí a budoucí zastávkou je plac a ten chce majitel prodat jedině celý. My se pořád bavíme, co bude, ale tam nebude nic, protože on ho neprodá. Pozemek by stál tři a půl milionu korun, celá akce má předpoklady dva a půl milion, kde to seženeme? To nikdo nedá," zapochyboval chomoutovský předseda Jaroslav Krpec, který o točnu dlouho usiluje.

Místo, kde by měla stát nová točna autobusů v Chomoutově

Plocha u rodinných domků na začátku Chomoutova slouží jako parkoviště pro ty, co míří na koupaliště Poděbrady. Foto: DENÍK/Ondřej Zuntych

Místo, kde by měla stát nová točna autobusů v Chomoutově

Točna v Chomoutově: zatravněný pozemek mezi parkovištěm a silnicí od Olomouce je třeba odkoupit. Foto: DENÍK/Ondřej Zuntych

Levnější varianta: autobus dokola

Mezi lidmi se proto objevily i nápady na levnější variantu. S točnou se v ní nepočítá. Naopak navrhuje odkoupení sousední pozemku, než o kterém se jedná.

„Parcela je za trafostanicí, těsně za zatáčkou na Olomouc. Dvacítka by tam mohla sjíždět a pokračovat dál do města, nemusela by se vůbec točit. Protože svou cestu začíná v Černovíře a končí ji v Chomoutově, což je asi tříkilometrová vzdálenost. Nechápu, proč nemůže autobus jezdit dokola," nabídl řešení Lukáš Pour, který sedmnáct let žije v ulici vedoucí k budoucí točně.

Taková představy se ale zatím naplnění neblíží.

„Předpoklad je, že stávající linka číslo 20 nebude ukončena u školy, ale nově u ulice Výstavní, čímž zajistí i obsluhu této lokality. V trase silnice jsou v současnosti vedeny dvě linky veřejné linkové dopravy společnosti Arriva Morava," odkázala koncem loňského roku vedoucí odboru dopravy magistrátu Petra Pospíšilová ke spojům 763 a 764.

Město má peníze na projekt

Nyní se tedy připravuje projekt točny, o kterém rozhodli olomoučtí radní.

„V letošním rozpočtu jsou pouze peníze na projektovou dokumentaci k získání stavebního povolení. Zrealizovat stavbu letos není termínově možné, protože každá taková akce podléhá zákonu o veřejných zakázkách, musí se soutěžit. Na letošek to nevidím," uvedl ekonomický náměstek primátora Ivo Vlach.

Návrh rozpočtu na příští rok chce připravit na říjen. Pokračovat se v něm bude po volbách do obecních zastupitelstev, které jsou ve stejný měsíc.

Jasné je, že stavební povolení by projektu pomohlo. „Bez něj ani nemá smysl dávat do rozpočtu nic," sdělil náměstek.

Odhad, že by se mohly peníze na točnu najít už loni, se nenaplnil.