Celkem se o nejkrásnější a nejlepší vesnice Olomouckého kraje uchází dvacet šest obcí.

„Soutěže se účastníme od roku 2006 a loni jsme konečně dosáhli na stuhu, tak třeba dosáhneme na další," zažertoval babický starosta Alfons Mynařík. Soutěž je podle něj pro obce dobrým srovnáním.

„Kdybychom se hlásili jen proto, že chceme vyhrát, tak bychom to museli už dávno vzdát. Takhle víme, jak si vedou ostatní, máme se s kým porovnat. Někam se podíváme," vysvětlil starosta.

Přihlášky mohly obce podávat do konce měsíce dubna, květen a červen pak bude ve znamení hodnocení jednotlivých krajských kol, kdy bude odborná porota objíždět jednotlivé obce.

Máme co předvést, říká mořický starosta

„Je to prestižní soutěž a my jsme rádi, že se můžeme přihlásit, máme co předvést. Když vás někdo zvenku ohodnotí, je to vždy cenné, pro každého starostu nebo zastupitelstvo. Beru to i z toho pohledu, že cesta je cíl. Celá příprava nás vždycky nabudí a uděláme i víc práce," řekl Jaroslav Knap, starosta Mořic z Prostějovska, další ze soutěžích obcí.

Podotkl, že u něj ve vesnici se každoročně snaží něco obnovit.

„Chceme dědinku ukázat v tom, co nejpěknějším světle a představit, co dokážeme udělat. Teď mám přebudovanou knihovnu, která je atraktivní. Prostory tam jsou, jak pro seniory, mladé nebo maminky s kočárky. Tam bychom i rádi zabodovali," doplnil starosta.

Nová Hradečná se zkusí poprat znovu

V Nové Hradečné na Olomoucku loni získali cenu za péči o zeleň a životní prostředí. To je pobídlo k další práci, štěstí tak letos opět pokouší.

„Důležité je, aby se spolky zapojily aktivně, není to jen o starostovi. Ti lidé utváří život na vesnici. Zkusíme se letos znova poprat, byť víme, že konkurence je veliká. Když nevyhrajeme, nic se neděje," okomentoval svou účast v soutěži starosta Nové Hradečné Tomáš Müller.

Vítězství v jednotlivých kategoriích je spojené i s finanční odměnou, z počátku v podobě příslibu. Obec nejprve musí zpracovat projekt a ten podat.

„V současné době jej zpracováváme a někdy během dvou měsíců bychom měli žádost o dotaci podat. Je to projekt cílený na zeleň, chceme prořezat stromy," sdělil starosta.

Protože v zelené kategorii loni uspěli, dalších pět se o ni ucházet nemohou. Cíl tak směřují jinam.

„Je to těžké, ale myslím, že mládež nám funguje dobře. Jak mateřinka, základní škola, tak mladí hasiči a atleti. Zkusíme zabojovat, ale nakonec to může být třeba něco úplně jiného," doplnil Tomáš Müller.

Soutěžící obce

Olomoucko

Babice 
Nová Hradečná 
Tršice 
Ústín 

Prostějovsko

Čelechovice na Hané 
Mořice 
Němčice nad Hanou 
Tištín 

Přerovsko a Hranicko

Buk
Černotín
Horní Újezd 
Křtomil 
Paršovice 
Soběchleby 
Troubky 
Týn nad Bečvou 
Žákovice 

Šumpersko

Bohdíkov
Dolní Studénky 
Hrabová 
Libina
Rapotín
Ruda nad Moravou
Vikýřovice 

Jesenicko

Skorošice
Supíkovice 

Komisaři se vydají do vesnic kraje v termínu od 16.-19. června a potom v období od 23.-25 června. Slavnostní vyhlášení se uskuteční ve vítězné obci v druhé polovině července, cca kolem 25. 7. 2014

Olomoucký kraj tuto soutěž dlouhodobě podporuje a v letošním roce uvolnil z rozpočtu 500 tis. Kč. Druhé a třetí místo v krajském kole soutěže obdrží finanční dar ve výši 100 tis. Kč, dále kraj udělí speciální finanční ocenění čtyřem obcím ve výši 50 tis. Kč. Olomoucký kraj se bude podílet také na spolufinancování nákladů na uspořádání slavnostního vyhlášení vítězů krajského kola soutěže ve vítězné obci částkou ve výši 100 tis. Kč.

*Přihlášené obce jsou hodnoceny v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce

Výsledky soutěže 2013

Zlatá stuha – Hradčany

Modrá stuha – Hněvotín

Bílá stuha – Bohdíkov

Zelená stuha – Nová Hradečná

Oranžová stuha – Babice