Největší nemocnice v regionu – Fakultní nemocnice v Olomouci – tvrdí, že zatím žádné neplatiče nemá. Že by naopak někteří zdravotníci nechtěli poplatky vybírat, protože s nimi nesouhlasí, s tím se zatím zdravotní pojišťovny v regionu nesetkaly. Lékaři za takový postup hrozí pokuta.

„První neplatiče již máme. Není jich moc – do pěti případů. Pacienti poplatky platí, jsou s tím srozuměni a nejsou problémy,“ zhodnotila první dva týdny s regulačními poplatky ve zdravotnictví hlavní sestra nemocnice ve Šternberku Naděžda Ulrichová. Jedním z těchto problémů je případ hospitalizace, kdy má pacient platit za den strávený na lůžku šedesát korun.

„Zatím nemáme žádné případy. Pacienti jsou spořádaní a poplatky platí. V případě, že dostali směnku, jestli nakonec nezaplatili, o takových případech zatím nevíme. Muselo by jít o propuštěné v prvních lednových dnech a o takových případech informace nemáme,“ uvedl včera mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant.

Jak budou nemocnice postupovat v případě vymáhání dluhu, pokud bude hříšníků přibývat? „Předali bychom to naší právní kanceláři, která by to řešila,“ uvedl mluvčí Havrlant.

„Ti pacienti, kteří nezaplatili, dostali upomínku, a pokud skutečně nezaplatí, pak bude rozhodnuto o dalším postupu,“ reagovala hlavní sestra šternberské nemocnice.

Zdravotní pojišťovny v regionu zatím nevěděly o jediném případu, kdy by se naopak lékař rozhodl, že nebude poplatky vybírat, například proto, že s jejich zavedením nesouhlasí. „Nevíme o takovém případu,“ uvedl ředitel olomoucké pobočky VZP Lubor Machytka. Ani jeho kolega z vedení regionálního zastoupení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) Vladimír Kurtiš informace o takovém postoji v řadách jejich smluvních partnerů nemá.

Na kontroly se pojišťovny nechystají. „Lékaři i lékárny musejí regulační poplatek vykázat zdravotním pojišťovnám speciálním kódem. Z větší části to ohlídá systém pojišťovny a poté revizní lékaři v rámci běžných kontrol,“ poznamenal ředitel Machytka.

„Teď to není na pořadu dne, protože systém se teprve začíná rozbíhat a nejprve musíme poznat, jak vše funguje,“ uvedl ředitel Kurtiš. „Každopádně kontroly budou probíhat zejména nad daty, která nám smluvní partneři do systému posílají,“ podotkl. „Že by někdo poplatky odmítl vybírat, takovou informaci zatím nemám,“ potvrdil i šéf ZPMV Kurtiš.