„V pátek odpoledne jsme na pacienty podali oznámení. S policií budeme spolupracovat a upozorníme ji na to, kdy budou propuštění z nemocnice,“ řekl mluvčí nemocnice Tomáš Želazko.

Pacienti rómské národnosti z Olomouce, šest dětí a dav dospělí, kteří jsou se žloutenkou hospitalizování na infekčním oddělení, stačili už behěm prvních pár dní zdemolovat umyvadla na pokojích a venkovní žaluzie. Podle personálu prý zničili také mnoho skleniček a teploměrů.

„Situace je vyhrocená. Tito pacienti nepřestali ničit majetek nemocnice. O tom, že dělají nepořádek a hluk, už vůbec nemluvím. Podle prvních informací se škody vyšplhaly hodně přes pět tisíc korun,“ potvrdil ve čtvrtek Deníku jeden ze zaměstnanců nemocnice, který si nepřál být jmenován.

Kromě chování mají prý tito pacienti dost značné problémy s hygienou.

„Hygienické návyky jsou u nich naprosto minimální. Nikdo si nedovedeme představit, jak tyto pokoje skončí. Nejspíš se bude muset všechno vyměnit a možná i vymalovat,“ dodala jedna ze zaměstnankyň oddělení.

Vedení nemocnice až do pátečního odpoledne situaci jen monitorovalo, policistům nic nehlásilo.

„O problému víme a řešíme jej. V tuto chvíli ale nemáme jinou možnost, než vyčkat. Protože se tito pacienti nedopouští trestného činu, na infekční oddělení policisté nepůjdou. Veškeré škody budeme samozřejmě monitorovat a posléze se snažit je vymáhat. Protože jsou to pacienti z Olomouce, budeme nejspíš o incidentu informovat i kraj,“ řekl v úvodu týdne ředitel prostějovské nemocnice Zdeněk Horák.

SOUVISEJÍCÍ:

Řádění romských pacientů neustalo. Nemocnice otálí s trestním oznámením