„Toto omezení ale neznamená, že by rušil některé obory, jde o optimalizaci,“ ujistil včera náměstek hejtmana Ladislav Kavřík (ODS).

Podle Kavříka je ekonomicky nejvýhodnější, když se počet obsazených lůžek pohybuje kolem devadesáti procent. „Nemá smysl, aby třeba na očním oddělení byla prázdná lůžka a pacienty z krčního nebylo kam umístit,“ vysvětlil.

Propouštět by se nemělo

Sloučení má přinést úspory v dalších nákladech. „Propouštět by se ale nemělo. Personál jen přesunou jinam, do oborů, kde je lidí nedostatek,“ pokračoval Kavřík.

Agel od svého vstupu podrobil nemocnice řadou auditů. Šéf dozorčí rady Tomáš Chrenek avizoval, že společnost zefektivní hospodaření. „V žádném případě se nezmění struktura zdravotní péče, takže v nemocnicích zůstanou zachovány všechny stávající odbornosti a všichni pacienti naleznou svého lékaře,“ sdělil včera k připravovaným změnám mluvčí Agelu Tomáš Želazko.

„Nemocnice se spíše než na tradiční dlouhodobou hospitalizaci zaměří na ambulantní péči, zkracování diagnosticko-léčebného režimu, jednodenní operační zákroky a sdružování příbuzných odborností operačních a interních oborů,“ popisoval.

Nemocnice čekají změny

Společnost plánuje posílit některé ambulantní obory, prodloužit doby ambulancí i do odpoledních hodin. „Pro pacienty bude tento přístup mnohem výhodnější, protože se vyhnou například platbám za pobyt v nemocnicích a budou se léčit v domácím prostředí s ambulantními kontrolami. To pochopitelně platí pouze v těch případech, kdy takový druh léčby bude pro pacienta vhodný,“ uvedl předseda představenstva a ředitel Středomoravské nemocniční Tomáš Uvízl.

Agel slibuje, že pacientům zkrátí čekací doby na náhrady velkých kloubů. Ve spolupráci s dalšími zdravotnickými zařízeními chce zajistit, aby péče v oborech očního lékařství, ušní-nosní-krční, gastroenterologie a urologie byla nepřetržitá.

Pronájem stále řeší soud

Kraj pronajímá nemocnice za 75 milionů ročně. Z vybraných peněz vrací zpět do nákupů přístrojového vybavení a do oprav budov sedmdesát milionů.

Samotný pronájem nemocnic však stále řeší Úřad na ochranu hospodářské soutěže i vrchní soud. „Správní řízení u antimonopolního úřadu běží už od srpna a dosud neskončilo,“ uvedl Kavřík.

ŠTERNBERK - Jak dolehnou změny, které ohlásila Středomoravská nemocniční, na nemocnici ve Šternberku? Z celkového počtu 255 lůžek jich tři desítky ubudou. Vedení ujistilo, že nechystá propouštění zdravotnického personálu, ale několik lidí odejde z hospodářské správy.

„Změny se týkají neurologie, kde spojíme lůžkový fond s internou, a gastroenterologie, kde lůžka připadnou k chirurgickým a traumatologickým oddělením,“ sdělil ředitel šternberské nemocnice a hlavní ekonom Středomoravské nemocniční Jindřich Zetek. Zdravotníci tato lůžka podle analýzy dostatečně nevyužívali. „Kapacitu přizpůsobujeme skutečnému zájmu trhu a v případě šternberské nemocnice jde pouze o kosmetické úpravy,“ ujišťoval Zetek.

Zdravotní sestry ani lékaři se podle managementu výpovědí obávat nemusejí. „V důsledku se pacienti mohou těšit na větší komfort, protože tím posílíme personálně ostatní oddělení,“ reagoval Zetek.

Ohlášené změny se nejvíce promítnou do hospodářsko-technických služeb, jejichž stávající struktura zeštíhlí. „Tam se to určitě někoho dotkne a několik lidí jistě z nemocnice odejde, předpoklad je do deseti lidí,“ uvedl Zetek.

Jak na změny reagují zaměstnanci? „Ujišťovali nás, že zdravotnický personál nebudou propouštět. Pouze přeskládají primariáty jinak, aby to lépe ekonomicky fungovalo. Věřím, že tomu tak bude,“ uvedl dlouholetý zaměstnanec nemocnice, který však nechtěl zveřejnit jméno.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z OLOMOUCKA

Moje OlomouckoSportKulturaPodnikáníČerná kronika