Kampaní s jednoduchým názvem „470ml" s letním motivem „Nekrmte komáry! Radši darujte!" chce olomoucká fakultní nemocnice přimět hlavně mladé lidi, aby přišli dát krev a pomohli nemocným nebo těžce zraněným.

Za celý loňský rok totiž dorazilo na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc pouze 800 nových dárců. To je rekordně nízký počet.

„Když jsme obešli střední a vysoké školy a ptali se, co studenti vědí o dárcovství krve, dozvěděli jsme se, že 80 procent z nich se tím vůbec nezabývá a neví, že je to potřebné," upozornila primářka Transfuzního oddělení FNOL Dana Galuszková.

Lékaři to chtějí změnit a kampaní docílit toho, ať se o dárcovství a jeho významu více mluví a hlavně přivést na oddělení nové tváře.

„Počet nových dárců se rok od roku snižuje. S nostalgií vzpomínáme na doby, kdy chodily i dva tisíce prvodárců ročně. V posledních letech jsme postupně spadli zhruba na polovinu, ale loňský rok byl, co se týče počtu nových dárců, opravdu rekordně slabý," uvedla primářka.

Právě loňská statistika přiměla nemocnici spustit dlouhodobou kampaň zaměřenou zejména na lidi ve věku 18 až 25 let, kterých chodí velmi málo.

„Přitom je právě Olomouc univerzitním městem, studuje tady pětadvacet tisíc mladých lidí. To je velký potenciál," sdělila primářka.

Web 470.ml

S kampaní „470 ml", což vyjadřuje množství krve, které je odebráno dárci během jedné návštěvy na transfuzním oddělení, půjde nemocnice prostřednictvím informačních letáků do studentských klubů, ale i na další místa, kam chodí mladí lidé.

Zájemci se o ní dozvědí i na speciálních webový stránkách www.470.ml.

„Doménu jsme registrovali na Mali," vysvětlil mluvčí FNOL Egon Havrlant.

Také na sociální síti Facebook. Letní motiv kampaně s komiksovým vyobrazením komára s heslem „Nekrmte komáry! Radši darujte!" se objevuje i na tričku, které v těchto dnech dostane na transfuzním oddělení každý dárce, který přijde dát krev poprvé.