Soud současně vydal příkaz k okamžitému propuštění Smetany z olomoucké vazební věznice.

Roman Smetana z ní odešel ve čtvrtek před druhou hodinou odpolední.

Nejvyšší soud v Brně při předběžném projednávání stížnosti pro porušení zákona rozhodl ve čtvrtek 24. května o přerušení výkonu trestu do doby, než o stížnosti pro porušení zákona rozhodne senát trestního kolegia.

Zároveň vydal příkaz k okamžitému propuštění Romana Smetany na svobodu. Podle mluvčího Nejvyššího soudu Petra Knötiga nelze vyloučit, že usnesení Okresního soudu v Olomouci z 2. září 2010 bude zrušeno.

„V takovém případě by se stal výkon trestu na podkladě tohoto rozhodnutí nepřípustným. Rozhodnutí Nejvyššího soudu o stížnosti podané ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem však v tuto chvíli nelze nijak předjímat," upozornil Knötig.

Do olomoucké vazební věznice dorazil příkaz k propuštění Romana Smetany přibližně hodinu po poledni.

„Hned poté začaly zákonné výstupní procedury. Samotné propuštění je v takto náhlých přerušeních trestu záležitostí pouze několika desítek minut. Podobné přerušení trestu je v olomoucké vazební věznici velmi výjimečným případem, mnohem častější jsou případy, kdy dochází jen k přerušení vazby," sdělila mluvčí vazební věznice Markéta Zimová.

Roman Smetana po propuštění z olomoucké věznice

Roman Smetana v obležení novinářů po propuštění z věznice. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Dozvěděl se to z rádia

Roman Smetana z vrat olomoucké věznice vyšel přibližně ve 14.45. Neskrýval překvapení z toho, že mu byl tak náhle přerušen trest.

„Dozvěděl jsem se to z rádia po půl jedné a hodně mě to překvapilo. Nečekal jsem to a nevěděl jsem, že to půjde tak rychle a že za hodinu budu venku," přiznal Smetana.

Rovnou z věznice se vydal pěšky domů do vesnice nedaleko Olomouce.

Zároveň přiznal, že má obavy z toho, že se do vězení může zase vrátit.

„Je to jen přerušení trestu a těžko říct, co bude dál. V budoucnu tam možná zase skončím. Těžko říct, jestli bych zpátky nastoupil dobrovolně a v termínu. Asi bych zase mařil výkon úředního rozhodnutí a pak se při vhodné příležitosti sám nahlásil policii," připustil Smetana.

ROZHOVOR s ROMANEM SMETANOU: Plakáty bych i po zkušenosti s kriminálem pomaloval zase

Roman Smetana po propuštění z olomoucké věznice

Roman Smetana po propuštění v ulicích Olomouce. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Hrozba tří let vězení

Bývalý řidič olomouckého dopravního podniku Roman Smetana byl za pomalování předvolebních plakátů na autobusech městské hromadné dopravy odsouzen k pokutě 15 tisíc korun, kterou zaplatil.

Kromě toho jej Okresní soud v Olomouci odsoudil také ke sto dnům vězení, protože odmítl vykonat dříve uložený trest veřejně prospěšných prací i trest domácího vězení. Do olomoucké vazební věznice měl nastoupit 26. března do 14 hodin.

Vězení se však vyhýbal až do 21. dubna, kdy se dobrovolně vydal policistům během demonstrace odborářů v Praze. Poté byl umístěný ve věznici Na Pankráci v Praze, do olomoucké vazební věznice ho převezli až 15. května. Za vyhýbání se výkonu trestu a nástupu do vězení hrozí Smetanovi až tři roky vězení.

SOUVISEJÍCÍ: Olomoucí prošel průvod proti věznění "malíře tykadel"