Svůj příběh přijela odvyprávět 
do Horky nad Moravou na Olomoucku na unikátní mezinárodní školení. 


„V praxi i drobná snaha dokáže něco změnit. A proto se snažíme. I přesto, že děláme pouze dětské krůčky, stále dokážeme pomoci poměrně velkému počtu lidí 
s těmito problémy," popisuje Ini žijící nyní v Irsku svoji motivaci k pomoci.

Její vlastní zážitky ji doma také vedly k založení organizace, která se s těmito problémy potýká. Nazývá se Love and Care for People (LCP) a během svého dvanáctiletého působení pomohla již více než pěti tisícům obětí násilí a téměř až zvířecích zvyklostí, mezi které můžeme řadit i předčasné svatby.

Z donucení se vdá více než 14 milionů dívek

„Každý má právo být šťastný, má právo volby. Předčasná manželství však tyto nároky ženám odebírají a v extrémních případech mohou být nebezpečná i fyzicky. Ženské tělo v útlém věku není plně připraveno na stav těhotenství, s čímž se pak pojí mnohem závažnější zdravotní problémy," vyjadřuje se k problematice zakladatelka organizace.

Mladistvých dívek se 
z donucení vdá během roku celosvětově až přes 14 milionů, což je alarmující číslo. Většina těchto sňatků potom samo sebou vzniká 
z psychického nátlaku, který se v průběhu manželství mění v domácí násilí, kdy mentální rovina týrání odpovídá stejnou měrou i té fyzické.

„Neuvidíte známky násilí na mé tváři, modřiny nebo jizvy na těle. Dopady psychického násilí jsou ale stejně tvrdé 
a hluboké. Takoví lidé jsou 
v nebezpečí nejvíce, protože na první pohled nic nepoznáte. V takovém bodě jsem byla i já, a právě to mě motivovalo k založení Love and Care for People. To a moje dcera," vysvětluje Ini.

Organizace funguje nejenom v Nigérii, ale také 
v mnohých dalších zemích, ve kterých spolupracuje 
i s dalšími partnerskými organizacemi.

Před týdnem pak Iniobong Usanga zavítala do centra ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov 
v Horce nad Moravou. Zde se zúčastnila mezinárodního školení „Share the Right Story" (v češtině: Sdílej správný příběh), v němž si interaktivní metodou i další účastníci vyměňovali útržky vlastních příběhů, čímž podporovali schopnost sebevyjadřování, kreativity, kritického myšlení a sociální zodpovědnosti.

„Myslím, že je to výborná příležitost 
a každému bych to doporučovala. Člověku to rozšíří vlastní obzory, schopnost sdílet své zážitky a porozumět více druhým lidem," zhodnotila Ini nakonec celé školení.

Mezinárodní školení v Horce nad Moravou

Školení „Share the Right Story" se konalo v centru ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov v Horce nad Moravou do pondělí. Během více jak týden dlouhého projektu zde 26 účastníků z 13 různých evropských zemí sdílelo své příběhy, čímž se snažili rozvinout tuto schopnost 
i v mnohých dalších zájemcích ze strany veřejnosti.

Jan Marek