Hospodský kvíz je také trochu založen na oněch odborných debatách.

Stále oblíbenější zábavu od stolu s pivem si tentokrát vyzkoušel i redaktor Deníku. Tady je jeho reportáž.

Vědomostní soutěž U Sudu

Zavírám oči a snažím se vybavit si to slovo. 
A nic. Tma. V hlavě vzduchoprázdno. Prostě si nevzpomenu, jak zněl oficiální název Německa mezi lety 1943 a 1945. Nevadí, třeba další dotaz vědět budu.

U stolu nás sedí šest, v dalších koutech lokálu se bijí do hlav další dva týmy. Hrajeme hospodský kvíz a zjišťujeme, že nejsme tak chytří, jak si naši rodiče rádi představují.

Pod zavěšenou televizí operuje s notebookem moderátor dnešního večera Daniel Langer.

Soutěž v olomoucké pivnici U Sudu uvádí už podruhé, ale tentokrát jsou otázky těžší než minule.

„Kolik procent kakaové sušiny musí obsahovat čokoláda, aby se dala označovat jako mléčná?" pokračuje moderátor Dan a sleduje, jak dumáme.

Připomíná mi to pětiminutovku ve škole. Akorát zde se pije pivo, můžeme se radit, kouřit a chodit si na záchod, jak jen chceme. Ale jinak je to úplně to samé.

Týmy mají na každé z pěti kol papír a odpovídají na otázky. Žádná složitá pravidla. Vítězná skupina dostane láhev whisky a potlesk od ostatních.

Ticho místo hospodského hluku

Hospoda je tichá oproti hluku, který je pro takové místo večer příznačný. S téměř každou otázkou máme obličeje čím dál víc protáhnuté a z krčení ramen určitě dostaneme nějakou ošklivou chronickou nemoc.

„Já nevím! Něco tam napiš, to je jedno co. Hlavně něco!" ozývá se od nás šeptem.

Jenže to „hlavně něco" píšeme skoro pořád. Třeba další sada otázek z jiného tematického okruhu bude lepší.

Témata jsou u kvízů rozmanitá a častokrát jsou oceněná neslušným zvoláním. Taky ze mě vypadne hanlivé označení hýždí, když se na obrazovce zjeví téma Magnety. Proč jsem jen na střední místo fyziky luštil křížovky?

Napište tam jakoukoli kravinu!

Po každé magnetické otázce nechává Dan chvilku na to, abychom se domluvili. Když vidí, že nic nevíme a nepíšeme, dává nám i ostatním radu.

„Body se za špatnou odpověď nestrhávají, napište tam jakoukoli kravinu!" volá přes celý lokál a snaží se tak překřičet objednávky piv 
a Milana z týmu Osudobijců, který řval na spoluhráče Karla, aby to tam už nechal napsané a neškrtal to.

U sedmé otázky, kdy se nás Dan zeptal, jaká část těla paní Röntgenové je na úplně prvním rentgenovém snímku, spoluhráč Patrik nahlas zahlásí podle něj jedinou správnou odpověď.

„To jsou určitě prsa!" Zasmějeme se, zasmějí se i někteří u okolních stolů. Tady jde o pohodu, žádná přehnaná soutěživost.

Po prvním kole jsme druzí o jeden bod. Nervózně přešlapujeme a vyčkáváme na další várku otázek. Možná to není 
z nervozity.

Totiž hospodský kvíz je celkem pevně spjatý 
s pitím piva. A kdo za kolo stihne vypít celé, má v pauze co dělat, aby se nerozkřičel ve frontě na toaletu.

Filmy s Bohdalkou

Takových kol absolvujeme pět, jen někdy nejsou dotazy napsané, ale musíme se 
poprat s hudební poznávačkou a ke konci přiřazujeme názvy filmů s Jiřinou Bohdalovou, ze kterých jsou obrázky na televizi. „Příště si sem musím vzít i mámu," vzpomínám na znalkyni starších českých filmů.

Po každé sadě otázek si moderátor vybere papíry a na svém místě opravuje naše výtvory.

Vyloženě se stydíme, když pro psy nebezpečný alkaloid v čokoládě označujeme jako „KAKAIN".

A je to tady. Poslední otázka byla položena a každým týmem zodpovězena. Už zbývá jen zjistit vítěze.

Hospodský kvíz ve v olomoucké pivnici U Sudu

Vítězové večera s cenou. 

Nejde o první místo

Borcům na třetím místě tleskáme a napjatě čekáme… Je to tam! Vyhráli jsme! Nevíme jak, ale stěžovat si nebudeme.

Od moderátora přebíráme tekutou cenu a fotíme vítězný obrázek.

Whisky se hned otevírá 
a nalívá. Nejen pro nás, ale pro každého, kdo dnes večer soutěžil. Tady přeci nejde o první místo. Jde o to, se pobavit, posedět a něco nového se dovědět.

Patrik například konečně ví, že paní Röntgenová nemá na prvním rentgenovém snímku ňadra. Je to ruka.

Autor: Ondřej Šulík