Silnici uzavřela těžká technika. Pouze lidé, kteří zde bydlí, a autobusy tudy zatím mohou jezdit. „Na opravu jsme čekali jak na smilování boží,“ řekla Pavlína Poučová, jedna z obyvatelek ulice Válník v Náměšti na Hané.

„Všechny ty díry a výmoly už byly na hraně únosnosti. Loni na podzim tady dodělal obecní úřad kanalizaci a s opravou silnice se tak čekalo, až bude celá stoka hotová. V minulosti to tady silničáři po zimě vždycky zalátali, ale výmoly zasypávali jenom štěrkem. Po týdnu nebo čtrnácti dnech to bylo to samé, protože během dešťů štěrk voda vyplavila. Po dostavbě kanalizace byl už stav silnice zoufalý,“ pokračovala.

Obdobně mluví i další obyvatelé Náměště.

„Jezdíme za dědečkem do sousedních Loučan, ale silnice, která vesnice spojuje, je v katastrofálním stavu. Ať jedeme domů přes Válník, nebo kolem biskupství, silnice jsou příšerné. V autě nám kvůli tomu drnčí skla. I když člověk ví, že si musí na cestě dávat pozor a vyhýbat se výmolům, několikrát jsem už do díry najela. Nejhorší to je, když jsou bouřky, silnice se leskne a díry člověk vůbec nevidí. Je nevyhnutelné, aby to tady co nejdříve spravili,“ uvedla Jitka Studená. Ví, o čem mluví – bydlí totiž ve Fučíkově ulici, která společně s Válníkem získá letos nový povrch.

Starostka Náměště na Hané Marta Husičková (ODS) je spokojená.

„Za dvacet let, co jsem tady, se s touto cestou nic nedělo. Po dokončení vodovodu, plynu a kanalizace teď mají silnice v Náměšti konečně naději, že budou vypadat tak, jak mají,“ uvedla starostka.

Rekonstrukce silnic v obci by měly pokračovat i v příštím roce. Stavbyvedoucí Arnold Rozehnal ze společnosti Skanska uvedl, že nový povrch získá asi tři a půl kilometru silnic a stavební úpravy se dotknou také dvou mostů. Všechny práce by měly skončit v listopadu příštího roku.

Velké opravy budou stát zhruba 119 milionů korun. Kraj na ně získal dotaci ze státního fondu dopravní infrastruktury. Plánované chodníky a také cyklostezku si musejí zaplatit samotné obce Náměšť a Loučany.