Zástupci těžební společnosti uvedli, že kameny poslouží na zpevnění vodou vymletých břehů. Práce by měly skončit ještě tento měsíc.

„Neteř s kamarádem si tady o kameny pořezali nohy. Už sem nepojedou,“ uvedla mladá žena z Olomouce, která se v pondělí dopoledne slunila mezi haldami kamenů.

„Zrovna se o tom bavíme. Nechápu, proč to sem navezli teď, kdy lidi začínají jezdit k vodě,“ kroutil hlavou mladý muž, který si dopoledne vyjel k pískovně s přítelkyní. „Kam si lidi lehnou? Navíc jsou kameny dost ostré,“ poznamenal.

Roman Ošťádal z těžební společnost uvedl, že kameny potřebné ke zpevnění vymletého břehu, uloží dodavatel na místo zhruba do čtrnácti dnů. „Každopádně lidé musejí počítat s tím, že se tady stále především těží. Pokud se chtějí vykoupat, je to na jejich vlastní riziko,“ připomněl Ošťádal.

Na kameny v březích si však lidé budou muset zvyknout. „Bylo by proto vhodné vzít si na koupání obuv do vody,“ doporučil Ošťádal.

Ke stohektarové pískovně, kde je místy až pětadvacetimetrová hloubka, se v horkých letních dnech sjíždějí davy lidí z Olomouce a okolních obcí. Láká je především čistá voda, která během sezony neztrácí na kvalitě jako menší vodní plochy v okolí.