V Olomouckém kraji přibylo od října loňského roku šest nemocných. Oproti Moravskoslezskému kraji, kde je evidováno 131 případů HIV a Jihomoravskému se 158 nakaženým nejsou čísla nijak dramatická.

Pro člověka, který potřebuje poradit a otestovat krev, je však v Olomouckém kraji situace komplikovanější.

„Poradna chybí. Jsme kraj, který nemá ani poradenství před odběrem a po odběru, což je alfa a omega v případě tohoto onemocnění. Nemáme ani AIDS centrum. Ta jsou nejblíže v Ostravě a Brně," poukazovala vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Růžena Haliřová.

Specializovaná Poradna prevence HIV/AIDS fungovala v rámci Zdravotního ústavu v Olomouci do konce roku 2007. Poté zanikla z finančních důvodů. Bez náhrady.

„Pomohli jsme lidem, kteří měli strach z toho, že se infikovali. Udělali jsme anonymně test a v případě pozitivního výsledku jsme zabezpečili veškerý servis," vzpomínala již dříve Jana Vlčková, která poradnu vedla a ročně pomohla stovkám lidí.

„Obraceli se na mě i poté, ale bohužel už jim nemám možnost pomoci. Zajišťovali jsme i potřebnou prevenci, která bohužel chybí," poznamenala lékařka.

Lidé, kteří se dostali do rizikové situace a potřebují mít jistotu, zda se nenakazili virem HIV, se v Olomouci mohou obrátit na laboratoře, kde infekci zjistí z odebraného vzorku krve. Pokud si to budou přát, pak i anonymně.

„Záleží na klientovi. Můžeme provést analýzu anonymně. Někdo přijde a oznámí jméno, jiný si přeje zachovat anonymitu, tak mu vyhovíme," uvedla Milada Popotrandovská, vedoucí biochemické laboratoře na olomoucké poliklinice na třídě Svobody.

Vyšetření za 310 korun

Měsíčně na HIV otestují v průměru osm desítek lidí. „Děláme ovšem pouze vyšetření. Bez poradenství," upozornila lékařka.

I když v laboratoři nezkoumají, co klienty přivedlo, někteří se lékařce sami svěřili s tím, že měli rizikový pohlavní styk, případně častěji střídali sexuální partnery.

„Obávali se o vlastní zdraví. Chtěli mít jistotu," uvedla lékařka.

V letošním roce zaznamenala jeden pozitivní případ. „Pacientovi v takovém případě sdělíme, na koho se má obrátit. Na Moravě si může vybrat centrum v Brně nebo Ostravě," dodala.

Za otestování v biochemické laboratoři musejí zájemci zaplatit. Ne málo. „Dotyčný uhradí za vyšetření 310 korun," dodala lékařka.

Zájemci o konzultaci nebo přednášku se mohou obracet na centra v Brně či Ostravě. Pomoc nabízejí i kontaktní centra, která pracují s drogově závislými. Případně na hygienickou stanici.

„Máme jednoho pracovníka na celý kraj, který dělá přednášky pro školy. Prevence skutečně chybí," uzavřela Růžena Haliřová.