VYBERTE SI REGION

Nádraží v Uničově celé přestavují, bude hezčí i nižší

Uničov /FOTO/ – Téměř k nepoznání se do roka změní vzhled vlakového nádraží v Uničově. Před několika dny zde začala rekonstrukce, po jejímž konci se cestující dočkají nejen moderního vzhledu vnitřku budovy, ale i příjemnějšího okolí.

7.4.2011 2
SDÍLEJ:

Rekonstrukce nádraží v UničověAutor: DENÍK/Jiří Kopáč

Celkem přeměna stanice, jejíž nejpatrnější součástí bude snížení objektu o jedno patro, přijde na necelých šestnáct milionů korun.

Lešení, síť zakrývající část fasády a hluk kolem budovy vlakového nádraží v Uničově vypovídají o tom, že práce na rekonstrukci objektu jsou v plném proudu.

„Je tu hrozný kravál, a i když to mají zasíťované, dost se tu práší. Ale to s sebou nese každá stavba. Až to bude hotové, bude to moc pěkné,“ řekla Soňa Studená, která stála u trafiky hned vedle nádraží.

Také podle další oslovené se musí přetrpět čas, než bude oprava hotová.

„Pocházím z Hranic a v Uničově bydlím teprve pět let. Mohu však srovnávat. Právě nádraží v Hranicích či Přerově jsou pěkná, ale tohle je ošklivé a zastaralé. Je jen dobře, že se opravuje,“ reagovala Jitka Jakešová, která si odemykala kolo vedle stanice.

Firma, která se do práce pustila před několika dny, převzala staveniště na konci února.

„Dneska děláme betonáž. Musíme udělat nový strop, pak přijde na řadu obourání horního patra. Demolici budeme dělat ručně. Žádné stroje, jak to znáte z amerických filmů,“ řekl Vladimír Berný, stavbyvedoucí.

Rekonstrukce nádraží v Uničově. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Horní patro odbourají ručně

Právě snížení budovy o jedno patro bude už z dálky nejviditelnější zásah, který nádraží čeká.

„Počítáme, že s demolicí začneme tak do týdne, deseti dní. Bude však záležet na počasí,“ podotkl Berný a vysvětlil, že půjde o ruční rozebrání zdiva, aby nepoškodili zbytek budovy.

Zmizí tak druhé nadzemní patro s bytovými jednotkami. Nádraží pak dostane nový dřevěný krov a sedlovou plechovou střechu s centrálními vikýři.
Veškeré práce dělníci provádějí za plného provozu.

„Nyní mám na stavbě patnáct pracovníků. Ovšem časem jich bude míň, protože děláme za plného provozu, a budeme muset postupovat po částech,“ popsal stavbyvedoucí.

Z větší části je již hotové podřezání zdiva a izolace proti zemní vlhkosti v přízemí výpravní budovy.

Rekonstrukce nádraží v Uničově. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

„Rekonstrukce dále zahrnuje nové uspořádání místností, zateplení podlah, stěn i stropů. Také se budou dělat nové rozvody zdravotechnických instalací (potrubí, které odvádí vodu ze sociálních zařízení a umyvadel, pozn. red.), vytápění a elektroinstalace,“ uvedla Kateřina Šubová, regionální mluvčí Českých drah.

Doplnila, že dojde také k odbourání starého a stavbě nového přístřešku u kolejiště, který doplní zpevněné plochy a bezbariérový přístup k toaletám.

„Rekonstrukce suterénu počítá také s vybudováním anglických dvorků (úpravy sloužící k osvětlení a větrání podzemních podlaží, pozn. red) u sklepních oken. Vše by mělo být hotové do dubna příštího roku. Náklady jsou šestnáct milionů korun,“ uzavřela mluvčí.

Autor: Veronika Kolesárová

7.4.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Zámeckou zahradu ve Velkém Týnci provoněl guláš z kotlíku

Velký Týnec – Gulášem to v sobotu 23. července vonělo ve Velkém Týnci na Olomoucku. V obci nedaleko krajského města se konal už IX. ročník Pivních a gulášových slavností spojených s buchtobraním. Akce odstartovala v 11 hodin dopoledne, kdy se soutěžní týmy pustily do vaření.

Nablýskaní veteráni byli k vidění v Olomouci, pak se vydali na cestu přes Hanou

Olomouc – Vůně benzinu, ale taky prvorepubliková nálada zaplnila v sobotu dopoledne Smetanovy sady v Olomouci. Tamní Rudolfovu alej totiž obsadilo na 130 historických automobilů a motocyklů, startoval tam XIX. ročník Hanáckého okruhu, soutěže historických automobilů a motocyklů vyrobených do roku 1939. Po přehlídce se účastníci vydali na trať dopoledního závodu, směřovali na hrad Bouzov.

Tvarůžkovou ochutná každý, někdo jen jednou

Loštice – První tvarůžek si v Lošticích položili na chléb před 140 lety. Za tu dobu se kuchařky pokoušely upravit originální zrající sýr s typickým aroma na řadu způsobů a v obchodech je dnes k dostání v podobě pusinek, salátů či kremrolí. Nikdo se však za jeho éru nepokusil dodat na trh syreček v podobě letní chladivé pochoutky. Až letos a kde jinde, než v Lošticích. Odezva na tvarůžkovou zmrzlinu je dvojí – stejně jako na samotné tvarůžky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.