„Dřív jsme akci dělali na olomouckém Horním náměstí, ale už to bylo na prasknutí, tak jsme zkusili park, který se k tomu hodí a vypadá to, že se to povedlo," zhodnotil Jiří Kohlíček, ředitel soutěže a tajemník pořádajícího klubu SKAM Olomouc.

Hanáckého okruhu se letos účastnilo 130 posádek, zhruba 30 motocyklů a 100 auto. Vše do roku 1939. „Výjimkou je autobus z roku 1940, který jezdil přímo v Olomouci. Dvě posádky jsou ze Slovenska, zbytek je ale tuzemský, zaměřujeme se na československé automobily. Chceme ukázat, jak jsme tehdy byli dobří, protože v té době u nás fungovalo sedm automobilek a od každé z nich tady jsou automobily vystavené," podotkl Jiří Kohlíček.

Příchozí si tak mohli prohlédnout naleštěné veterány značek Aero, Praga, Škoda, Tatra, Walter, Wikov a Zbrojovka Brno, ale také třeba Bugatti, Bentley, BMW, Buick, Chevrolet, Ford, Renault, Rolls Royce a další.

Mezi účastníky nechyběl ani Pavel Beran se svou ženou, ti do Olomouce přijeli z Lanškrouna. „Máme francouzský automobil, který jsem si dovezl z Dánska. Byl před renovací a spoustu let jsem jej dával dohromady, je to náš miláček," řekl majitel veterána. To, že jet v kabrioletu a ještě k tomu historickém, je mimořádný zážitek, potvrdila i jeho paní. „ Jezdíme na hodně akcí, a protože jsme členové Skam Olomouc, tak se vždy nejvíc těšíme sem, na Hanácké okruh. Když máme nějaký splín a je hezké počasí, tak vezmeme auto a jedeme se projet. Je to jiné svezení, krajinu z otevřeného auta vnímáte úplně jinak," dodala Marie Beranová.

Nové místo přehlídky historických automobilů a motorek si diváci pochvalovali. „Máme rádi historická auta, veterány a jsme rádi, že jich tady vidíme tolik pohromadě, nejrůznějších modelů. Syn má rád všechno, co voní benzínem a olejem. Proto mu rád ukážu to, z čeho dnešní auta vyšla. To, že se akce letos koná v parku se nám líbí," řekl Stanislav Flek, který přijel se synem z Dubu nad Moravou na Olomoucku.