VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VIDEO: Na slavnostech husy kejhaly i dobře chutnaly

Velká Bystřice – Pečené husí stehno s červeným zelím a bramborovým knedlíkem, čerstvý chléb se sádlem a husími játry nebo sladké martinské rohlíčky. Takové speciality v sobotu ochutnávali návštěvníci Svatomartinských slavností ve Velké Bystřici. Popíjeli k nim mladá moravská vína.

9.11.2013 2
SDÍLEJ:

Svatomartinské slavnosti ve Velké BystřiciFoto: DENÍK/Magda Vránová

Svatomartinské slavnosti uspořádali ve Velké Bystřici už počtvrté. Zpočátku pořadatelé lákali návštěvníky hlavně na pečenou husu a ochutnávky mladých vín, později akci zpestřili také o divadelní přestavení, tombolu o živou husu, lampionový průvod a ohňovou show.

„Kromě toho každoročně nabízíme speciální skleničky s vyobrazenou husou. Letos jde výtěžek z jejich prodeje na nákup rehabilitačních pomůcek pro handicapovaného chlapce," řekl pořadatel akce Martin Seidler.

Pečená husí a kachní stehna tradičně připravují kuchařky z místní základní školy. Letos nakoupily přes sedmdesát kilogramů drůbežího masa. Aby vše stihly včas navařit a napéct, musely si v sobotu přivstat.

160 porcí husičky

„V práci jsme od čtyř hodin od rána. Připravily jsme asi 160 porcí masa, spoustu červeného zelí a knedlíků. Kromě toho jsme navařily také padesát porcí guláše a škvařily husí sádlo. Podáváme ho s čerstvým chlebem buď s husími játry nebo se škvarky," popsala speciality vedoucí školní jídelny Eva Flejberková.

Kromě masitých pochoutek kuchařky nezapomněly připravit ani něco sladkého. Ve velkém zadělaly těsto na tradiční martinské rohlíčky. Plnily je tvarohem, ořechy, mákem nebo hruškami.

„Zvládly jsme jich na dvanáct stovek kousků. Na těsto už máme svůj osvědčený speciální recept," poznamenala Flejberková.

S krajícem chleba namazaným husím sádlem se na náměstíčku ve Velké Bystřici procházel Petr Kovář z Olomouce.

„Mladé víno už za mě ochutnala manželka. Koupili jsme si domů láhev bílého, tak snad bude dobré. Pečenou husu si dáme v neděli k obědu, tady ji umí připravit jako doma," řekl spokojený návštěvník s tím, že na Svatomartinské slavnosti si s rodinou do Velké Bystřice nevyrazili poprvé.

„Loni jsme se tady zastavili náhodou, letos už jsme sem jeli cíleně. Z legrace zkusíme i tombolu o živou husu. V ohrádce se procházejí hned čtyři, tak třeba budeme mít štěstí," doufal Olomoučan. 

Autor: Magda Vránová

9.11.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Moulis
10

Na Sigmě se podepisovaly smlouvy. Čtyři hráči prodloužili kontrakt

Opilá řidička převrátila Peugeot 407 na střechu
4

Opilá řidička bourala dva dny po sobě. Pokaždé byla úplně namol

Tunelem pod Sedlem měly už deset let jezdit auta. Zbyl z něj pouhý sen

VIZUALIZACE / VIDEO / Z Olomouce do Jeseníku za něco málo přes hodinu, bez popojíždění za kamiony, v zimních měsících bez sněhu a závějí. Tak mělo už deset let vypadat cestování mezi jižní a severní částí Jeseníků.

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Hlasujte pro svou nejoblíbenější restauraci, hospodu, bar, pizzerii nebo bistro na střední Moravě.

Kabelkový veletrh bude poprvé na třech místech!

Jeden termín a tři města, kde se bude pomáhat prostřednictvím největší charitativní akce Deníku: Kabelkového veletrhu.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení