Kdo bude mít štěstí, může spatřit v Tovačově největšího evropského orla – orla mořského. Na Olomoucku zase mohou být zájemci při odchytu a kroužkování ptáků.

„Na rybnících u Tovačova je v těchto dnech možné pozorovat orly mořské, orlovce, čejky chocholaté, kulíky zlaté i bledé, jespáky bojovné, hvízdáky, kopřivky a čírky. Možná se již objeví i první severské husy nebo labuť zpěvná „Zpěvanka"," lákal na expedici Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Zájemci o pozorování se společně s průvodci projdou po hrázích Křenovského a Hradeckého rybníka, kde je ornitologové seznámí s druhy ptáků a zasvětí je do jejich poznávání i podle jejich hlasů a zpěvu. Sraz je u sádek Hradeckého rybníka v sobotu v 8 hodin.

V neděli mohou milovníci přírody vyrazit na ptačí pozorování na okraj Olomouce k Chomoutovskému jezeru „Na lokalitě budou k vidění protahující druhy kachen a jiní zajímaví ptáci. V plánu je ukázka odchytu a kroužkování ptáků," zvou ornitologové. Sraz je v neděli v 7.30 hod na parkovišti u jezera – za křižovatkou směr Březce.

Evropský festival ptactva je nejvýznamnější podzimní akcí pro ornitology, pozorovatele ptáků i milovníky přírody. Ptačího festivalu se každoročně zúčastňují desetitisíce zájemců o pozorování ptáků a to až ve 40 zemích světa. Akce je zaměřena na pozorování a poznávání tažných druhů ptáků.