Město uvažuje nad změnou vyhlášky o hazardu, zároveň ale čeká, jak dopadne novela zákona na ministerstvu financí. Nechce se totiž dostat do sporu s legislativou.

Jasno má být do prázdnin.

Nepříjemných situací zažili na sídlišti několik.

„Přišel si nám stěžovat pán, který byl dopoledne nakupovat a zmlátili ho v obchodě. Domnívá se, že to jsou lidé, kteří sedí v herně u pošty," popsala dubnovou událost Ivana Janečková z Povlu.

„Když opustí hernu, kam chodí, sedí vedle na lavičkách pod stromy a obtěžují lidi, kteří jdou okolo," dodala.

Jakožto předsedkyně komise městské části se chce obrátit na radnici, aby zvážila další regulaci hazardu.

„Usnesli jsme se, že by tam herna být neměla. Původně to navíc s jejím prostorem začalo tak, že tam měla fungovat cukrárna. Je to ale jinak," zmínila Ivana Janečková příznivější variantu.

Z Povlu se na vedení města obraceli se stížnostmi už loni. Argumentovali i blízkostí několika škol.

„Jednoznačně souhlasím, v minulosti už jsme problémy řešili. Naše tajemnice musela volat městskou policii. Šlo o různé osočování až napadání. Kdyby tam herna nebyla, určitě by mi to nevadilo," sdělil ředitel nedaleké základní školy Heyrovského Oldřich Anděl.

"Chceme situaci zanalyzovat"

K radním se současná stížnost zatím nedonesla. Nicméně o dalším omezení hazardních her ve městě už uvažují.

Ke snížení počtu heren a omezení hazardu se vedení města zavázalo v březnu.

„Čekali jsme, co se bude dít na ministerstvu financí s novým návrhem loterijního zákona. Vypadá to, že připravovaná podoba nakonec nebude účinná od 1. ledna 2016," řekl ekonomický náměstek olomouckého primátora Martin Major (ODS) a člen pracovní skupiny k regulaci hazardu.

Resort totiž na jaře oznámil možný odklad platnosti nové normy. Možná až na rok 2017.

Město se nechce dostat do situace, kdy by schválilo novou vyhlášku a několik měsíců nato by vstoupila v platnost novela. A pokud, měla by mít vyhláška stejné zákonné obrysy.

Pracovní skupina se proto bude podrobně zabývat návrhem ministerstva.

„Zákon se za poslední měsíce měnil poměrně dramaticky. Zůstává nejistota, abychom nepřijali vyhlášku, která by byla v rozporu se zákonem. Proto chceme situaci zanalyzovat. Předpokládám, že do prázdnin bude jasno," připomněl náměstek změny návrhu.

Vykastrování zákona

Ten pro jeho změkčující úpravy kritizovali členové vlády, opozice i neziskové organizace.

Kritici například uvádějí, že návrh zvedá nejvyšší možné hodinové prohry nebo zrušil povinnou patnáctiminutovou přestávku po hodině hry.

„Takové 'vykastrování' zákona, který by měl mít za úkol přispívat k ochraně veřejného zdraví a působit ve veřejném zájmu, považuji za velmi nezodpovědné. Celá původně dobře míněná regulační snaha se míjí smyslem," uvedl Martin Svoboda ze spolku Občané proti hazardu.

Olomoucká pracovní skupina tedy bude muset najít společný rámec s připravovanou novelou. Pokud by vyhláška přišla dříve než zákon, vyhne se město problémům.

„Původní návrh byl o hodně přísnější, teď ministerstvo ustoupilo. Vyhláška ale bude přísnější určitě. Rozhodně se budeme snažit nastavit taková kritéria, aby byla platná pro celé město a nikdo se třeba nemohl vymlouvat, že ve vedlejší městské části jsou pravidla tvrdší nebo naopak," dodal náměstek Major.