VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mladí obsadili chmelnice, na Hané začala sklizeň

Olomoucko /FOTOGALERIE/ - Traktory a s nimi desítky brigádníku vyrazily tento týden na sklizeň chmele v tršické oblasti. Tradičně si tak přivydělávají hlavně studenti. Zemědělci letos předpovídají spíše průměrnou úrodu.

22.8.2009
SDÍLEJ:

Sklizeň chmele na HanéFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

„Jaká bude letos sklizeň? Těžko předvídat. Ale na první pohled je vidět, že určitě ne taková jako loni,“ říkal Vlastimil Živec, který řídil jeden z pěti traktorů velkotýneckého podniku Agro, které vyrazily sklízet na čtyřiapadesáti­hektarový pozemek k Čechovicím.

Loni byly úroda i výnosy opravdu nadprůměrné, tak dobrý rok se podle zemědělců hned tak nezopakuje.

„Letos na jaře bylo počasí sušší, srážek málo. Chyběla voda, takže chmel je slabší, není tolik vzrostlý jako loňský rok. Pořádně pršet začalo až ke konci června. Na druhou stranu se dobře dělaly zaváděcí práce,“ zhodnotil agronom Vlastimil Lehman, který řídí chmelovou sklizeň.

„Máme tři česačky a dvě sušárny. Jedeme v nepřetržitém provozu denních a nočních směn. Celkově pro nás pracuje asi padesát brigádníků. Jsou to hlavně studenti. Ze zkušenosti víme, že si opravdu chtějí přivydělat a jsou dobří pracanti. Je na ně spolehnutí,“ podotkl Lehman.

Nedaleko pracovali brigádníci pro farmu Agrospol ve Veslké Bystřici. Sestry Zuzana a Barbora Hruškovy chodí „na chmel“ už čtvrtým rokem.

„Je to taková naše rodinná tradice. Přímo v těchto místech sklízela už naše maminka. Zrovna když byla těhotná, spadla z traktoru a zlomila si obě nohy. Na chmel ale přesto nezanevřela,“ řekla Zuzana.

Její přítel Standa Hudeček si chce přivydělat na dovolenou. Práce mu vyhovuje.

„Směny jsou sice dvanáctihodinové, ale zase si tady slušně vydělám – za měsíc asi dvacet tisíc,“ prozradil student. Brigádu si pochvalovala i Jana Orieščíková ze slovenské Žiliny.

„Máme zajištěné jídlo i ubytování. Taky nás podrobně zaškolili, aby se nám nic při práci nestalo,“ řekla brigádnice.

Co se bude dít s chmelem po sklizni dál?

„Suchý chmel pivovary nechtějí. Proto pak nastupují firmy, které ho granulují. Většina chmele pak nezůstává v tuzemsku, ale vyváží se do ciziny. V České republice ho zůstane asi pětina. Jiné odrůdy se naopak dovážejí. Náš chmel se používá hlavně na závěrečné chmelení,“ vysvětlil agronom.

Chmelový extrakt se od nás vyváží do Německa, Belgie a především do Japonska, které je tradičním a solidním odběratelem.

Autor: Karel Páral

22.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stádo sobů polárních v olomoucké zoo na Svatém Kopečku si užívá v těchto horkých dnech vodní sprchy. Letos se rozrostlo o devět mláďat.
9

Polární soby v zoo chladí sprcha. Stojí na ni frontu

Zdeněk Linhart (vlevo) a Roman Polom
11

Sigmu posílili dva reprezentanti

Kleštěmi na genitálie. Gangu, který vydíral i mučil, výrazně zvedli tresty

Skupině, která se živila loupením a vydíráním podnikatelů z Olomoucka, ve středu vrchní soud výrazně zvýšil tresty.

U teplárny v Olomouci srazilo auto cyklistu

Zraněním skončila nehoda, která se stala ve středu odpoledne u teplárny v Olomouci.

Nadšenci pěstují u in-line stezky v Olomouci "ruční" zeleninu. Zájem je velký

Čerstvý salát, kedlubny, hrášek, zelí nebo kapustu nabízí projekt Ze-Za-Hrátky. Zeleninu pěstovanou s láskou a bez chemie najdete uvnitř okruhu Hejčínských in-line stezek v olomoucké části Řepčín.

Vařit můžete i pod širým nebem

Nemusíte vařit jen v domě. Můžete si pořídit kuchyň, která bude stát pod oblohou, nebo alespoň pod krytým přístřeškem na zahradě. A není to ani tak složité.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies