VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mladí obsadili chmelnice, na Hané začala sklizeň

Olomoucko /FOTOGALERIE/ - Traktory a s nimi desítky brigádníku vyrazily tento týden na sklizeň chmele v tršické oblasti. Tradičně si tak přivydělávají hlavně studenti. Zemědělci letos předpovídají spíše průměrnou úrodu.

22.8.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií

Sklizeň chmele na HanéFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

„Jaká bude letos sklizeň? Těžko předvídat. Ale na první pohled je vidět, že určitě ne taková jako loni,“ říkal Vlastimil Živec, který řídil jeden z pěti traktorů velkotýneckého podniku Agro, které vyrazily sklízet na čtyřiapadesáti­hektarový pozemek k Čechovicím.

Loni byly úroda i výnosy opravdu nadprůměrné, tak dobrý rok se podle zemědělců hned tak nezopakuje.

„Letos na jaře bylo počasí sušší, srážek málo. Chyběla voda, takže chmel je slabší, není tolik vzrostlý jako loňský rok. Pořádně pršet začalo až ke konci června. Na druhou stranu se dobře dělaly zaváděcí práce,“ zhodnotil agronom Vlastimil Lehman, který řídí chmelovou sklizeň.

„Máme tři česačky a dvě sušárny. Jedeme v nepřetržitém provozu denních a nočních směn. Celkově pro nás pracuje asi padesát brigádníků. Jsou to hlavně studenti. Ze zkušenosti víme, že si opravdu chtějí přivydělat a jsou dobří pracanti. Je na ně spolehnutí,“ podotkl Lehman.

Nedaleko pracovali brigádníci pro farmu Agrospol ve Veslké Bystřici. Sestry Zuzana a Barbora Hruškovy chodí „na chmel“ už čtvrtým rokem.

„Je to taková naše rodinná tradice. Přímo v těchto místech sklízela už naše maminka. Zrovna když byla těhotná, spadla z traktoru a zlomila si obě nohy. Na chmel ale přesto nezanevřela,“ řekla Zuzana.

Její přítel Standa Hudeček si chce přivydělat na dovolenou. Práce mu vyhovuje.

„Směny jsou sice dvanáctihodinové, ale zase si tady slušně vydělám – za měsíc asi dvacet tisíc,“ prozradil student. Brigádu si pochvalovala i Jana Orieščíková ze slovenské Žiliny.

„Máme zajištěné jídlo i ubytování. Taky nás podrobně zaškolili, aby se nám nic při práci nestalo,“ řekla brigádnice.

Co se bude dít s chmelem po sklizni dál?

„Suchý chmel pivovary nechtějí. Proto pak nastupují firmy, které ho granulují. Většina chmele pak nezůstává v tuzemsku, ale vyváží se do ciziny. V České republice ho zůstane asi pětina. Jiné odrůdy se naopak dovážejí. Náš chmel se používá hlavně na závěrečné chmelení,“ vysvětlil agronom.

Chmelový extrakt se od nás vyváží do Německa, Belgie a především do Japonska, které je tradičním a solidním odběratelem.

Autor: Karel Páral

22.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zdeněk Venera, trenér HC Olomouc
21

Kouč Mory Venera zůstává. Cíl? Plná hala lidí

Ilustrační foto
1 23

Zastávky tramvají přes Nové Sady už mají jména

VIDEO: Lupič s pistolí přepadl potraviny v Olomouci. Nepoznáte ho?

Po muži, který se zbraní v ruce přepadl prodejnu potravin na Olomoucké tř .Svornosti, teď pátrá policie. Se žádostí o pomoc se obrací i na veřejnost.

Vážná nehoda zavřela Bludovský kopec

FOTO Z MÍSTA / Vážná nehoda uzavřela ve čtvrtek silnici první třídy mezi Šumperkem a Bludovem.

Za chybný tendr na vrtulníky v Olomouci padla pokuta 3,7 milionu

Za pochybení v tendru na provozovatele letecké záchranné služby v Olomouckém kraji dostalo ministerstvo zdravotnictví pokutu 3,75 milionu korun.

Komu připadne Bouzov? Verdikt je blízko

Krajský soud v Olomouci, který se ve čtvrtek začal zabývat případným vrácením hradu Bouzov, zatím nerozhodl o tom, jestli nejvyhledávanější památka Olomouckého kraje nadále zůstane majetkem státu, nebo ji dostane zpět Německý řád.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies