Klinika byla projektována jako budova s téměř nulovou spotřebou energie. Mezi technické zajímavosti patří například maximální využití denního světla díky speciálně zešikmené úpravě ostění a fasády u většiny oken.

Projektanti se zaměřili i na orientaci budovy a použité materiály tak, aby nedocházelo k velkým únikům tepla v chladnějším období roku a zároveň aby budova neabsorbovala velké množství slunečního záření a během horkých letních dnů se příliš nepřehříval její interiér.

Ve všech veřejných prostorách, čekárnách i chodbách bude využíváno denní světlo. V rámci dispozičního a konstrukčního řešení se počítalo s tím, že pacienti potřebují spíše více tepla a tlumenější osvětlení, zdravotníci zase naopak.

Demolice komínu ve Šternberku
VIDEO: Z areálu společnosti Excalibur Army zmizel obří komín. Takto šel k zemi
Bourání mostu v Komenského ulici v Olomouci - 19. července 2018
VIDEO: Do mostu u Bristolu se zakously bagry. Podívejte se, jak postupně mizí

Kliniku s okolím propojuje ocelový tubus

Klinika je propojena s okolními budovami. Do chirurgického komplexu s centrálním rentgenem a operačními sály tak bude možné pacienty přepravit suchou nohou proskleným ocelovým tubusem v délce 50 metrů.

Projekt počítá i se zelení. V atriu kliniky bude osazen strom, další popínavé zelené rostliny ozvláštní i průčelí budovy a do okolní krajiny bude klinika zapadat i z ptačí perspektivy. Zelená retenční střecha bude navíc zadržovat dešťovou vodu a pomůže i z hlediska tepelné regulace budovy.

Klinika přijde na 335 milionů korun, přičemž dotace Ministerstva zdravotnictví ČR pokryje 109 milionů, dalších 226 milionů hradí zdravotnické zařízení z vlastních zdrojů. Jde o největší investiční akci fakultní nemocnice za posledních deset let.

Nová budova II.interní kliniky a geriatrie ve Fakultní nemocnici Olomouc
Olomoucká fakultka dokončuje špičkovou kliniku. Takto teď vypadá