„Závod dračích lodí pořádáme v Olomouci vůbec poprvé," říká pořadatel Petr Zakopal.

Akce startuje v 9 hodin ráno a po celý den budou závodit nejen menší a větší týmy, ale také dětské a ženské posádky. Celkem je přihlášených devět velkých dračích lodí a dvaadvacet malých posádek.

„I přesto, že jsou registrace už uzavřené, je možnost se svézt. Velkých dračích lodí máme totiž lichý počet, a tak, když se na místě dá dohromady posádka dvaceti dospělých lidí, mohou ještě vyjet," pokračuje Petr Zakopal.

Mezi 13. a 14. hodinou se pak na řeku vydají děti, které se přihlásí přímo na místě.

„Koupí si jízdu a na památku dostanou odznáček olomouckého draka. Taky pro ně máme krásné odměny, pro nejlepší posádku jsme nechali vyrobit speciální dřevěná pádýlka pro skoro mořské vlky. Závodící děti oblečeme do záchranných vest a bude jim asistovat vodní záchranná služba," upozorňuje pořadatel a doplňuje, že se šikovné děti s nejrychlejšími časy mohou těšit taky na vstupenky na olomouckou výletní loď v hodnotě zhruba 1500 korun, pohádky na DVD od Galerie Šantovka a vstupenky do Aquaparku Olomouc.

In-line, koloběžky, balon

Kromě závodního klání se na sobotu chystá i bohatý doprovodný program.

Sportovci z olomouckého kanoistického klubu předvedou, jak na vodě jezdí profesionálové, na maminky bude čekat kosmetické poradenství a k vyzkoušení bude i jízda na paddle-boardech.

„K dispozici bude asi sto párů in-line bruslí, deset až patnáct koloběžek, skákací hrad, obrovská skluzavka. Nabídneme i malování na obličej a na vodě by měl být ještě aquazorbing, na souši zase bodyzorbing. Chybět nebude lukostřelba," láká Petr Zakopal.

Od 18 hodin pak budou v nabídce i zkušební lety horkovzdušného balonu, záleží však na počasí.

Organizátoři podpoří i Nadační fond Modrý hroch, který se zaměřuje na rehabilitaci a léčbu dětí po těžkých úrazech.

Bernhardt Olomoucký drak 2016 startuje v 9 hodin, jezdit se bude přibližně do 20 hodin

. Kdo nestihne olomouckou dračí slavnost, může se vydat ještě na plumlovskou přehradu na Prostějovsku. Festival dračích lodí tam začíná 2. září.

Podrobné informace o akci jsou uvedené na internetových stránkách www.zaki-sport.cz.